Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Супрун «забракувала» бутерброди з ковбасою: яку пропонує альтернативу

  • 03.02.2019, 18:51
  • 603

Бутерброди з маслом та ковбасою, які є звичним для багатьох сніданком чи перекусом, — це нездорова і навіть шкідлива їжа.

Про це написала в.о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook.

Супрун пояснює, що білий хліб містить багато солі, а це ризик захворіти на серцево-судинні хвороби, а ще у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові.

«Скоро через дію інсуліну рівень цукру впаде, а ви знову будете голодні», — додала Супрун.

«Ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути — нездорова усім. В ній також багато солі. До прикладу, в 100 грамах салямі половина денної норми солі. Це процесоване м’ясо — глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен. Регулярне надмірне споживання процесованого м’яса збільшує ймовірність раку прямої кишки та підшлункової», — застерігає Супрун.

За її словами, варто повністю відмовитись або мінімізувати вживання процесованих м"ясних продуктів (ковбаси чи сосисок) — не частіше 3 разів на тиждень та не більше 50 грамів на день, якщо відмовитись важко.

Вона порадили замінити такі продукти звичайним м’ясом, що буде дешевше. Але ним краще також не зловживати — «готового червоного м"яса радять їсти не більше 70 грамів на день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його кожного дня. Здоровіша альтернатива — птиця».

Застерігла Супрун і щодо масла.

Втім, Супрун розуміє, що «канапка, бутерброд, сандвіч — це дійсно зручно». Тому радить, як зробити здоровіші бутерброди:

— споживайте висівковий хліб. В ньому більше вітамінів, є клітковина, і менший глікемічний індекс. Можете обрати житній хліб — в ньому багато магнію, заліза, кальцію та вітамінів групи В;

— ковбасу можна замінити печеним м’ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Це якісні та безпечні джерела білка, заліза та цинку;

— додавайте овочі, яблука, зелень, коренеплоди і гриби до паштетів. Так вони міститимуть більше клітковини та вітамінів, і менше жиру.

«Іншими „намазками“ можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала. Здорова альтернатива ковбасі — це скибочка сала, чорний хліб та гірчиця. Все це варіанти значно корисніші і дешевші за ковбасу та підійдуть всій родині», — резюмує Супрун науку правильного бутерброда

Схожі новини