Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На зворотному боці Місяця зафіксували неочікувано низьку нічну температуру

  • 02.02.2019, 18:29
  • 474

Нічна температура на поверхні зворотного боку Місяця виявилася нижче мінімальних значень, зафіксованих вночі на видимій стороні.

Такі дані були отримані після того, як 29 січня лунохід «Юйту-2» і посадкова платформа «Чан'є-4» успішно вийшли з режиму сну. Про це повідомляється на сайті Китайського національного космічного агентства, пише УНІАН.

Місячна ніч тривалістю два тижні (доба там триває 28 земних днів) почалася 13 січня. Відповідно, місяцехід і станція «Чан'є-4» занурилися в режим сну. Від впливу низьких температур станцію охороняла робота радіоізотопних джерел тепла. Увечері 29 січня обидва апарати успішно відновили роботу.

Виявилося, що температура на поверхні Місяця за цей час опускалася до -190 градусів за Цельсієм. Це нижче, ніж мінімальні температури, зареєстровані в ході пілотованих місій програми «Аполлон» на видимій стороні Місяця. Раніше вважалося, що температура Місяця коливається в межах від -173 градусів за Цельсієм вночі до +127 градусів за Цельсієм удень (в сонячній точці).
Можливо різниця нічних температур пов'язана з відмінностями у складі грунту на різних сторонах Місяця.

У завдання місії «Чан'є-4» входить фотографування поверхні супутника Землі, вивчення складу ґрунту та перевірка можливості ведення радіоастрономічних спостережень — передбачається, що в майбутньому на поверхні Місяця можна буде встановити радіотелескоп для спостережень без перешкод із Землі.

Автоматична станція «Чан'є-4» з місяцеходом «Юйту-2» здійснила м'яку посадку на зворотному боці Місяця 3 січня 2019 року. Зв'язок між посадковою платформою та Землею підтримується за допомогою супутника-ретранслятора «Цюецяо», що знаходиться на гало-орбіті навколо точки Лагранжа L2 системи Земля-Місяць.

Після посадки шестиколісний лунохід «Юйту-2» залишив станцію і від'їхав від неї, а потім розвернувся і сфотографував «Чан'є-4», в той час, коли вона знімала панораму навколишньої місцевості.

Схожі новини