Передплата 2024 ВЗ

Московський патріархат відмовляється віддавати ПЦУ барокковий собор XVIII ст. на Прикарпатті

  • 02.02.2019, 12:50
  • 1 277

У селищі Богородчани Івано-Франківської області у п’ятницю, 1 лютого, прихильники УПЦ МП, за вказівкою свого настоятеля, заблокували доступ до храму.

Як повідомляє WestNews, йдеться про Домініканський собор (костел).

«Кому небайдужа доля собору не на словах, а на ділі, підходьте до храму, щоб не допустити провокацій та конфліктів», — закликав вранці у соцмережах депутат обласної ради Святослав Никорович.

Закінчилося усе тим, що головні двері собору опечатали.

«Сьогодні знову в центрі уваги -- Домініканський костел, що в центрі Богородчан. Ще 28 квітня 2017 року районна рада проголосувала за відмову від договору безоплатного користування культовою спорудою. Однак релігійна громада УПЦ МП досі не звільнила приміщення. Сьогодні богородчанці, активісти, священики роз'яснювали прихильникам „русского міра“, що вони вже нічого не мають до костелу, куди їх завів батюшка. На місці працюють правоохоронці, головні двері костелу опечатано», — повідомила місцева газета «Слово народу».

Собор засновано в Богородчанах в 1691 році коштом графині Потоцької. Перший храм був дерев'яним.

У 1742−62 роках побудовано новий кам'яний костел у стилі барокко, а також комплекс домініканського монастиря з палатами духовенства, огорожею і воротами. Комплекс сильно постраждав в роки Першої світової війни. У богородчанському костелі зберігалася чудотворна ікона Богоматері, яку 1944 року вивезли до Польщі. Зараз в будівлі костелу діє православний храм, а в палатах розміщена музична школа.

28 квітня 2017 року районна рада проголосувала за відмову від договору безоплатного користування культовою спорудою.

У вересні 2018 року Богородчанська районна рада та райдержадміністрація частину приміщень повернули музичній школі.

Релігійна громада УПЦ МП досі не звільнила приміщення.

Схожі новини