Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Супрун розповіла, які ліки насправді не сумісні з алкоголем і чи стосується це антибіотиків

  • 02.02.2019, 09:49
  • 494

В.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла про те, які ліки повністю не сумісні з алкоголем.

Про це Супрун написала на сторінці в Facebook.

«Передусім — безпечної дози алкоголю не існує. Тобто в будь-якому разі, вживаючи алкоголь ви ризикуєте своїм здоров’ям. Закликаємо вас зменшувати його споживання аж до повної відмови. А якщо випили, то не сідайте за кермо», — зазначила Супрун.

За словами Супрун, поширена думка, що всі антибіотики несумісні з алкоголем, походить із 1950-х, раннього періоду їх застосування. Тоді пеніцилін, перший препарат, коштував дуже дорого, а його взаємодія із іншими лікарськими засобами не була вивчена. Щоби точно подіяло, пацієнтам радили утриматися від алкогольних напоїв.
Після тривалих наукових досліджень стало відомо, що алкоголь повністю несумісний лише такими антибіотиками: цефамандол, цефоперазон, цефотетан, хлорамфенікол, грізеофульвін, ізоніазид, метронілназол, нітрофурантоїн, сульфаметоксазол, сульфаквазол, лінезолід, доксициклін.

Зверніть увагу, це — назви діючої речовини, а не самих ліків. Поєднання алкоголю з ними викличе миттєве сп’яніння, нудоту та інші симптоми. І ці ліки, і алкоголь знешкоджують однакові ферменти. Через збільшене навантаження вони не встигають впоратись із завданням знешкодження алкоголю, через що сп’яніння настає швидко і триває довго.

«Крім цього, ізоніазид — препарат для лікування туберкульозу — надто токсичний для печінки, тому його поєднання із алкоголем — руйнівне», — наголосила Супрун.

Решта антибіотиків не мають суворих протипоказань щодо алкоголю. Проте, крім антибіотиків, є ще низка лікарських засобів, які взаємодіють з алкоголем. Їхнє поєднання викличе істотні побічні ефекти. Основні групи препаратів, несумісних із алкоголем:

— Знеболювальні і протизапальні препарати (ібупрофен, ацетилсаліцилова кислота та інші). Можливі виразка шлунка, кровотеча, біль в шлунку, пошкодження печінки.

— Для серцево-судинних хвороб (зокрема, нітрогліцерин). Вони викликають аритмію чи тахікардію, запаморочення, перепади тиску, втрату свідомості.

— Діабетичні. Алкоголь у поєднанні із ними дуже сильно понизить рівень цукру в крові. Можливі нудота, головний біль, почервоніння обличчя, перепади тиску і частоти серцевих скорочень.

— Деякі антидепресанти та інгібітори моноаміно-оксидази — їхнє поєднання із тираміном червоного вина критично підвищує тиск.

— Антигістамінні препарати. Алкоголь посилює побічні ефекти від них: або сонливість, або падіння тиску і ризик втрати рівноваги.

— Препарати, що прописують в разі тривожності та епілепсії. Їхнє поєднання із алкоголем призводить до порушення пам’яті, координації, погіршення дихання, запаморочення. Є ризик передозування.

— Препарати для лікування артриту (наприклад, диклофенак). Можливі виразки, шлункова кровотеча, пошкодження печінки. Антикоагулянти. В залежності від дози, можливі або внутрішні кровотечі, або навпаки, тромбоз.

— Вітаміни та мінерали, в тому числі із їжі. Алкоголь стає на заваді засвоєння вітамінів В1, В9, В12 та цинку. Вітамін В1 потрібен для утворення нейромедіатору ацетилхоліну. Без вітамінів В9 та В12 можливий розвиток анемії та зростання рівня нейротоксичної сполуки гомоцистеїну.

— Ліки для регуляції рівня холестерину (низка статинів та ніацин, вітамін В3). Пошкодження печінки, свербіж, шлункові кровотечі.

Схожі новини