Передплата 2024 ВЗ

Парламентським партіям «халявних» півмільярда перепаде!

А після виборів до Верховної Ради переможцям ще й витрати на кампанію компенсують

Помиляєтеся, якщо думаєте, що скатерті-самобранки лише у казочках водяться. У наших парламентських партій такі невичерпні «халявні» годівниці теж є. Тільки-но привілейники торішні пайки з бюджету освоїли, як вже нові порції з державного казанка підвалили. На шість «ротів» — майже 142 мільйони гривень. І це тільки на перший квартал!

Про розподіл «квартальних» відзвітували у Нацагентстві з питань запобігання коруп­ції (НАЗК). Оскільки суми держфі­нансування вираховують залежно від показників партій-переможниць на минулих парламентських вибо­рах, найбільші пайки отримує «На­родний фронт». На перший квартал цього року «фронтовикам» вділили 36,4 мільйона гривень. Далі: «БПП» — 35,8 мільйона; «Самопоміч» — 18 млн., плюс ще 14 млн. як бонус за дотримання гендерного принци­пу у виборчому списку; «Опоблок» — 15,5 млн.; Радикальна партія Ляшка — 12,2 млн.; «Батьківщина» — 9,3 млн.

За рік на фінансування статут­ної діяльності парламентських пар­тій відстібнуть майже 566 мільйо­нів гривень. На 52 мільйони більше, ніж 2018-го. «Надбавка» пов’язана з підвищенням прожиткового міні­муму, від розміру якого залежить загальна сума казенних видат­ків на партії. Благо, що розрахун­ки хоч до прожиткової «мінімалки» прив’язали. Бо якби керувалися розміром мінімальної зарплати, як це прописано у Законі «Про по­літичні партії», на державне парт­фінансування (яке в Україні так і не стало обіцяною панацеєю про­ти залежності партій від «грошових мішків») із цьогорічної казни дове­лося б викласти не 566 мільйонів, а 1,2 мільярда гривень.

У наступному бюджеті «партій­на» стаття видатків у рази пожир­нішає. І не лише через те, що піс­ля парламентських виборів-2019 казенне фінансування на статут­ну діяльність отримуватимуть не тільки партії, які пройдуть до Вер­ховної Ради, а й ті, котрі наберуть не менше як два відсотки голосів. Додаткові кругленькі суми з бю­джету потягне передбачена зако­ном компенсація витрат на вибор­чу кампанію партіям-переможцям. Хто скільки спустить, тому стільки і повернуть. Щоправда, витрати не повинні перевищувати дозволений законом обсяг виборчого фонду. А це — 90 тисяч «мінімалок», або ж, за нинішніми розцінками, — 376 міль­йонів гривень.

Схожі новини