Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не молоком і не газованою водою: Супрун пояснила, чим не можна запивати ліки

  • 28.01.2019, 11:28
  • 487

В. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла, чим потрібно запивати ліки, щоб зробити їх прийом найбільш ефективним.

Про це овна написала на своїй сторінці у Facebook.

За словами Супрун, ліки краще всього запивати водою. «Вода — безпрограшний варіант. Краще випийте повний стакан. Це поліпшить засвоєння ліків», — зазначила вона.

У разі якщо на ліках написано: «Приймати під час їжі», то це означає, що разом з їжею або протягом 30 хвилин після. Якщо сказано натщесерце, значить не можна їсти принаймні 2 години до прийому ліків і півгодини після.

Супрун зазначила, що ліки не можна запивати газованими напоями, особливо якщо препарат слід пити натщесерце. Такі ліки повинні якомога менше бути в кислому середовищі, а солодкі газовані напої саме кислі.

Також ліки краще не запивати кавою. «Кофеїн може взаємодіяти з низкою препаратів, що руйнуються тією ж системою знешкодження, що й кава. Тому їх одночасне споживання призведе до того, що в крові буде багато і кофеїну, і ліків», — пояснила в. о. міністра охорони здоров'я.

Вона також додала, що засвоєнню антибіотиків ципрофлаксину або норфлаксину можуть перешкодити молочні продукти, тому в разі прийому антибіотиків Супрун радить вживати молочні продукти не менш ніж через дві години після прийому ліків.

«У будь-якому випадку уважно читайте інструкцію до ліків та чітко її дотримуйтеся», — наголосила в. о. міністра охорони здоров'я.

Схожі новини