Передплата 2024 «Добра кухня»

Сьогодні у всьому світі відзначають День пам’яті жертв Голокосту

  • 27.01.2019, 09:08
  • 1 340

Щорічно 27 січня відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту. Пам’ятна дата була затверджена Генеральною Асамблеєю ООН 1 листопада 2005 року в резолюції 60/7.

Про це повідомляє УНН

Саме цього дня, 27 січня 1945 року, військові визволили в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцимі (Польща). За час існування цього концтабору в ньому загинули, за деякими оцінками, від 1,5 до 2,2 млн осіб.

Пам’ятні заходи, присвячені 74-й річниці визволення концтабору Аушвіц-Біркенау, пройдуть у неділю в музеї, створеному на місці колишнього табору смерті.

Опівдні в будівлі так званої лазні прозвучать промови колишніх в'язнів Аушвіц-Біркенау, заяви офіційних осіб і керівництва музею. День пам'яті завершиться покладанням квітів до пам'ятника жертвам в Біркенау і екуменічною молитвою.

Візуальним символом пам'ятних заходів у цьому році стане картина колишнього в'язня табору Єжи Адама Брандхубера «Прибуття транспорту на рампу».

Вона демонструє низку вагонів, що прибули в концтабір та які зустрічають охоронці зі зброєю в руках. Організатори пам'ятних заходів підкреслюють, що на 2019 рік припадає 75-та річниця запуску на території Аушвіц-Біркенау залізничної гілки, яка доходила майже до газових камер і двох крематоріїв.

З середини травня 1944 року багатьох людей, що прибули до табору націонал-соціалісти відразу відправляли на смерть.

У поточному році пам'ятні заходи в Освенцимі проходять під патронатом президента Польщі Анджея Дуди.

Схожі новини