Передплата 2024 ВЗ

Вражаюча знахідка: Майже через 200 років знайшли рештки дослідника, який дав назву Австралії

  • 25.01.2019, 16:50
  • 1 062

Археологи у Лондоні знайшли рештки британського дослідника Метью Фліндерса, який дослідив австралійський материк і дав Австралії її нинішню назву. Місце його поховання точно не було відоме майже 200 років.

Могильну плиту Фліндерса знайшли під час розкопок на залізничній станції Еустон, пише «Громадське».

Там проводять роботи перед будівництвом високошвидкісної залізничної лінії з Лондона до Бірмінгема.
У першій половині 19 століття там був цвинтар. У 1840-х роках станція Еустон у Лондоні розширилася частково на територію цвинтара, і частину могильних плит просто зняли, зокрема, і плиту Фліндерса. Тоді історики побоювалися, що місце його поховання втратили назавжди.

Рештки дослідника впізнали за свинцевою пластиною з написом, яка була в могилі. Згідно з позначкою на ній, дослідника поховали 23 липня 1814 року. Фліндерс помер у 40 років від інфекції нирки.

За даними АВС, його перепоховають в іншому місці. Окрім могили Фліндерса археологи знайшли ще 40 тисяч рештків людей, які також перепоховають.

Метью Фліндерс жив з 1774 до 1814 років. Він був британським дослідником, який служив у військово-морських силах, а згодом брав участь у морських експедиціях. Уперше він дослідив на наніс на карту узбережжя Австралії в 1801—1803 роках. Саме Фліндерс став першим, хто повністю обплив материк та використовував назву «Австралія» у своїх наукових роботах. Після публікації його книги A Voyage to Terra Australis" назву «Австралія» стали широко використовувати для відкритого материка.

На його честь в Австралії названі населений пункт, один з університетів та навіть острів біля берегів Тасманії.

Схожі новини