Передплата 2024 ВЗ

У Львові експерти України та Польщі обговорили актуальні питання територіальної оборони

  • 22.01.2019, 19:28
  • 608

На базі 58 Будинку офіцерів, у Львові, за участю представників Збройних Сил України, громадськості, експертів з Польщі та України відбулась міжнародна конференція «Війська територіальної оборони в Україні та Польщі: стан та перспективи».

Про це повідомляє прес-служба Міноборони.

Під час дискусійних обговорень порушувались питання концепції створення та розвитку територіальних сил оборони країн Центральної та Східної Європи, роль та місце територіальних сил оборони в гібридному конфлікті.

«Російська агресія внесла корективи в організацію військового процесу в Україні, — зазначила у вступному слові народний депутат України Оксана Юринець. — Перша фаза збройного конфлікту на Сході показала рівень самоорганізації волонтерських організацій, добровольчих підрозділів. Крім того, за приклад сусіди-поляки, які успішно розвивають такі підрозділи у своїй державі. Наше наближення до членства в НАТО вимагає нарощування військової міцності. Маємо ще довгий список завдань до виконання, але і немалий список того, що зроблено».

Розповідаючи про сучасний стан та перспективи організації територіальної оборони в Україні, представник Генерального штабу Збройних Сил України полковник Володимир Мельник зазначив, що Україна на даний час є єдиною державою в Європі, яка має практичний досвід застосування підрозділів тероборони в умовах ведення бойових дій.

За його словами, на розгляді перебуває низка законопроектів та інших нормативних документів, які суттєво розширять можливості підрозділів, а також врегулюють питання фінансового забезпечення і матеріально-технічного оснащення бригад, батальйонів та стрілецьких підрозділів у областях.

Також обговорювалося питання уваги питання підготовки керівників органів державного та місцевого управління для роботи та комунікації із представниками силових структур під час дії військового стану або особливого періоду.

Досвід організації територіальної оборони сусідньої Польщі, а також країн Балтії озвучений під час обговорення, без сумніву цікавий. До прикладу, війська територіальної оборони збройних сил Польщі на даний час нараховують близько 17 тисяч чоловік і переважно складаються з добровольців.

Схожі новини