Передплата 2024 «Добра кухня»

Нацгвардійцю Марківу вперше дали слово на суді про вбивство журналіста

  • 18.01.2019, 20:56
  • 535

Підсудному в Італії українському солдату Віталію Марківу 18 січня вперше дали слово на суді у справі про вбивство італійського фоторепортера на Донбасі навесні 2014 року.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

На шостому засіданні суду, що триває з липня минулого року, заслухали чотирьох свідків-правоохоронців оперативного підрозділу з Мілана, які проводили судово-технічну експертизу відео- і фотоматеріалів та апаратури, вилучених у родини загиблого Роккеллі та обвинувачуваного Марківа. Також слідчі здійснювали прослуховування телефонних розмов підсудного бійця Нацгвардії.

За словами керівника слідчої групи Паоло Стороні, висновки цього розслідування, що почалося на початку 2017 року, вони робили виключно на базі вилучених матеріалів та телефонних прослуховувань. Огляд місця трагічної події в Україні італійські слідчі не здійснювали.

Свідки продемонстрували на суді чимало фото із зображенням Марківа в зоні бойових дій, зокрема на місці його дислокації — горі Карачун. З-поміж цих фото із цифрових носіїв інформації, вилучених у Марківа, були світлини брутальних сцен, зокрема рештки обгорілого тіла.

На вимогу адвоката захисту Раффаелле делла Валле суддя дозволила підсудному прокоментувати ці світлини.

Марків, який добре володіє італійською мовою, пояснив, що на одному фото, яке йому надіслали через Вайбер — обгорілі рештки тіла терориста Мотороли. На другому знімку, розповів підсудний, він разом з іншими солдатами демонструє нацистський прапор, який українці вилучили у сепаратистів.

Також карабінери демонстрували відео, яке зробив Марків, де видно зону фабрики «Зеус», поруч із якою загинули журналісти. Але зйомки ці проводилися після 24 травня 2014 року — дня загибелі Роккеллі та його перекладача.

Адвокат захисту виступив з протестом і просив суддю не брати до уваги дані слідства, які, на його думку, не мають стосунку до суті питання судової справи: причетний Марків до вбивства чи ні?

«Але це не має стосунку до суті справи. Головне завдання: довести, що сталося 24 травня 2014 року (під час загибелі Роккеллі на околиці Слов’янська — ред.). Досі ніхто цього не може пояснити. Невідомо, хто і з якої зброї тоді стріляв у репортерів», — підсумував адвокат Делла Валле.

Наступне засідання суду відбудеться через тиждень, 25 січня. Будуть слухати експертів із балістики, італійського дипломата та військового експерта. А 8 лютого сторона обвинувачення просить свідчити народних депутатів Андрія Антонищака та Богдана Матківського, а також українського прокурора, який керував розслідуванням справи Роккеллі в Україні.

Схожі новини