Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Дехто несправедливо вважає, що скрипка — це нудно, можна заснути на концерті. Намагаюсь таких людей розбудити»

Під час концерту скрипаль-віртуоз Олександр Божик створив мелодію з трьох нот, які йому назвали глядачі

Концерти, на яких виступає скрипаль-віртуоз Олександр Божик (на фото), завжди проходять з аншлагом. Йому вдається одночасно зіграти спочатку на двох, потім на трьох, а згодом і на чотирьох скрипках одночасно! Саме за таку унікальність його прізвище було занесено до Книги рекордів України. Олександр Божик вміє «відкусити» майже усі струни на скрипці й заграти композицію лише на одній.

Цього разу на двох концер­тах, які віртуоз дав у примі­щенні Національного теа­тру імені Марії Заньковецької, не було чотирьох скрипок одночас­но, але на трьох він показав су­перпрофесіоналізм. Його скрип­ка то вигравала коломийку, що аж ноги «просилися» у танок, то тужливо плакала… Супроводжу­вав гру віртуоза рок-оркестр Львівської національної філар­монії, за роялем була дружина Олександра — Юлія. А семимі­сячна донечка подружжя Божи­ків Вікторія підтримувала виступ батьків у гримерці, під пильним наглядом бабусь.

Я недарма згадала про доне­чку музикантів, бо перед однією з власних композицій, «Колис­кова для Вікторії», Олександр Божик сказав, що від малень­кої Вікторії зараз буде сюрприз. І виніс на сцену м’яку іграшку — ведмедика. Після виконання композиції під шалені оплески «Браво!» очима шукав у перших рядах дитину. Іграшка дістала­ся дівчинці приблизно чотири­річного віку.

Заграти більш-менш нор­мально на скрипці може кожен випускник музичної школи. Але виконати «Угорський чардаш», тримаючи скрипку то на право­му плечі, то під пахвою і навіть за спиною, і при цьому не збитися з шаленого темпу і не сфальшу­вати, може тільки справжній вір­туоз!

Олександр Божик не лише виконує твори українських і за­рубіжних композиторів, а й сам пише музику. Кілька компози­цій, які написав недавно, також зіграв у супроводі оркестру. А ще музикант вміє поєднати те, що, здавалось би, на перший погляд, зовсім не поєднуване. Скажімо, музику зі серіалу «Ігри престолів» поєднав в одну ком­позицію з відомим «Щедриком» Миколи Леонтовича!

— Намагаюся завжди приду­мати щось нове, — сказав музи­кант журналістові «ВЗ». — Своїм скрипковим шоу залучаю іншу публіку на концерти, не лише шанувальників класичної музи­ки. Дехто несправедливо вва­жає, що скрипка — це нудно і не­цікаво, мовляв, можна заснути на концерті. Я ж за допомогою шоу-номерів намагаюся таких людей «розбудити».

Олександр Божик попросив когось із залу назвати у довіль­ному порядку три ноти. Наш фо­тограф Андрій Куб’як, не маючи нотної грамоти, просто випа­лив: «Фа дієз і сі бемоль». Ще хтось вигукнув «до дієз». Божик задумався, мовляв, складне за­вдання. Але за мить поклав сми­чок на скрипку і полилася мело­дія… Андрій Куб’як за «підказку» отримав від музиканта диск із його музикою.

Під час концерту вийшов у зал і запитав в однієї дівчини: «Ви граєте на скрипці». — «Ні», — сказала вона. — «То нічого. Ви так думаєте, що не вмієте грати. Спробуємо». Дав дівчині смичок і попросив тримати його верти­кально. А сам приклав скрипку до смичка і, рухаючи нею вгору-вниз, зіграв мелодію!

Схожі новини