Передплата 2024 ВЗ

На Волині батьки дітей зі сіл доплачуватимуть за харчування у міських школах та дитсадках

У Луцьку вирішили з початку нового семестру не фінансувати з міського бюджету харчування тим школярам, які прописані в селах.

Таке рішення прийняли на виконавчому комітеті Луцької міської ради. Адже до 2019 року в однаковій мірі компенсовували частину вартості шкільних обідів батькам як міських, так і сільських дітей, котрі навчаються у Луцьку. Тепер платитимуть лише за власне луцьких учнів. Те ж саме стосується і вихованців дитсадків.

— Скажімо, витрати на харчування у луцьких садочках для усіх однакові. Для дітей до трьох років — 25 гривень на день, від трьох до семи — 30 гривень. Але для батьків, які прописані в Луцьку або є платниками податків тут, з міського бюджету далі буде компенсовуватися 40%. Всі інші платитимуть повністю, — пояснила керівник міського управління освіти Луцької міської ради Зіновія Лещенко. — У школах батьки учнів теж отримають різні рахунки — міських дітей менші, сільських — на 40% більші.

При цьому, у міськраді повідомили: територіальні громади зможуть укладати договір з Луцькою міською радою і платити 40% від вартості харчування дітей зі свого бюджету. Тоді батьки з сіл зможуть сплачувати з власної кишені 60%, як і батьки з міста.

Тож у луцьких навчальних закладах тепер просять батьків приносити в бухгалтерію будинкові книги або інші документи, які мають підтвердити: вони живуть в обласному центрі або ж сплачують у луцьку скарбницю податки.

Лучани таке рішення влади вважають цілком справедливим. Адже навчальні заклади переповнені, і значний відсоток учнів та вихованців приписані саме у приміських селах. Тож бюджет Луцька досі мав значний фінансовий тягар через них. Тепер його позбудеться.

Радикальних нововведень чекають і в міській лікарні, яка тріщить через сільських пацієнтів. Поки з іногородніх беруть невеликий благодійний внесок. Та це не вирішує ситуацію. Планові луцькі хворі інколи тижнями чекають на можливість пролікуватися.

м. Луцьк

Схожі новини