Передплата 2024 «Добрий господар»

«Живі» гроші: як працюватиме монетизація субсидій

  • 14.01.2019, 17:29
  • 591

В Уряді просто напередодні нового року запропонували обмежити споживання газу, тепла і світла. Мовляв, це буде вигідно насамперед тим, хто отримує субсидії, бо з перших хвилин 2019 року оголошена тотальна монетизація. Тобто все, що зекономили — можна отримати на руки «живими грішми».

Про це йдеться у сюжеті «ТСН.Тиждень».

Уже другий рік поспіль уряд повертає субсидіантам зекономлені на комуналку гроші, щоправда, йдеться про максимум 700 гривень і лише тим, хто має індивідуальне електричне чи газове опалення. Тотальну монетизацію, яку уряд підніс просто під ялинку усім українцям, експерти вже охрестили фальшивкою.
У магазині в Дмитрівці, що на Київщині, про те, що колись чи не усім селом отримували пільги на комуналку вже майже не згадують. Нові правила, що стартували минулоріч уполовинили ряди субсидіантів не лише тут, але й загалом по всій країні. За даними Держстата, у листопаді субсидії отримали 3,5 мільйони домогосподарств, що на 52,6% менше, ніж 2017-го. Окрім того, несуттєво скоротився середній розмір виплат, а саме до 530 гривень. Тепер ці гроші мали б видавати на руки, щоб споживач самостійно оплачував послуги, але не все так просто.

В «Ощадбанку» готуються відкривати облікові записи усім субсидіантам, але до черг ще задовго.

«Усе буде робити „Ощадбанк“ автоматично. Ми відкриваємо особові записи — це поки що не рахунки субсидіантів, вони стануть рахунками після того, як на них залишаться кошти після опалювального сезону», — розповіла заступник директора департаменту «Ощадбанку» Марина Ревуцька.

Загалом схема така: уся ваша субсидія, до прикладу півтори тисячі гривень, тепер потраплятиме в «Ощадбанк» до 5 числа кожного місяця. В цей час банк вже знатиме повну суму рахунку за комуналку. В суворо визначеному порядку банк направлятиме кошти постачальникам послуг. Чим більший у вас розмір субсидій, тим більшу кількість платежів вона покриватиме. А залишок доведеться заплатити самотужки.

«Може бути і таке, що тепло та газ 100% будуть списані з субсидії, і субсидіанту доведеться самостійно сплатити інші послуги за рахунок своїх коштів», — додала Ревуцька.

Про сам рух коштів і про те скільки ще треба буде заплатити за комірне, вам повідомлять через смс, або в персональному кабінеті на сайті банку. Так само ви зможете дізнатись, чи залишились у вас хоч щось від субсидії. І вже наприкінці опалювального сезону нарешті отримаєте зекономлені гроші в руки.

Заступник начальника департаменту енергоефективності «Нафтогазу України» Олексій Хабатюк дуже занепокоєний самою формою монетизації субсидій.

«Люди самі не розпоряджаються грошима. Це не призведе дуже сильно до скорочення споживання. У першу чергу споживання газу в цій системі. Людина, яка отримує субсидію, не зацікавлена економити. Під факторами того, що вона не відчуває ефекту від цього», — пояснив Забатюк.

Чиновник наводить цифри: кожен отримувач субсидії завжди витрачає газу на 20% більше, ніж його сусід, який платить по повній. Це легко можна побачити у Дмитрівці. А все тому, що отримувачі пільг зазвичай намагаються спалити усі призначені субсидією кубометри газу. Але температура в хаті легко перекладається в гроші. Кожен додатковий градус на термометрі коштує приблизно 250 гривень за сезон. Якби субсидію платили грошима людям, а не комунальним підприємствам, вони б мали стимул заощаджувати ресурси, переконані в «Нафтогазі».

«Люди люблять гроші і вони з ними погано розстаються, хочуть залишити собі і не хочуть віддати комусь іншому. На жаль те, що запроваджується від 1 січня, цього не передбачає», — нагадали у компанії.

В уряді — інша логіка. Тут переконані, сама можливість отримати гроші наприкінці опалювального сезону спонукатиме до утеплення будинків та меншого споживання ресурсів. Тут роблять ставку на мешканців приватного сектору. Але що робити тим, хто мешкає в квартирі і вже намагається зрозуміти на чому ж таки економити, аби отримати хоч якусь копійку живими грошима.

Середній чек за комуналку на невелику столичну двокімнатку киянину Олександру Заєцю обходиться в 1450 гривень. Усю субсидію за новими правилами з’їсть тепло, яке неможливо заощаджувати в багатоповерхівках. Решту, як не крути, доведеться оплачувати. І таких як він більшість в Україні.

В бюджеті на 2019 рік закладено 55 мільярдів гривень на виплату субсидій. На всіх вистачить, стверджують в уряді. Але потрібно пам’ятати, що з нового року стартувала не лише монетизація, але й нові тарифи на тлі здорожчання газу.

Схожі новини