Передплата 2024 «Добра кухня»

Уляна Супрун пояснила, що означає «згода на секс»

  • 13.01.2019, 17:20
  • 2 235

Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун розповіла громадянам України, що означає згода на секс, а також пояснила дію нових поправок у Кримінальному кодексі щодо насильства і зґвалтування.

Про це повідомляє Радіо Максимум з посиланням на сторінку Уляни Супрун в Facebook.

За словами чиновниці Уляни Супрун, дивно, що просте поняття «згода на секс» викликало побоювання про масові надумані звинувачення в насильстві. Також, вона додала, що навколо змін до КК буквально за один день виникло багато міфів.

Бурхливі дискусії у соціальних мережах і панічні заголовки у деяких ЗМІ продемонстрували, на перший погляд прості істини, які викликають дуже багато запитань у суспільстві. Найгірше, що подібні непорозуміння між партнерами і можуть призводити до жахливих наслідків, зокрема насильства в сім'ї, — заявила Уляна Супрун.
У зв'язку з цим вона вирішила розібратися — що ж означає згода на секс і чому важливе розширення понять «сексуальне насильство» і «зґвалтування».

Відтепер сексуальним насильством буде також вчинення будь-яких насильницьких дій сексуального характеру, які не пов'язані з проникненням в тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого. Раніше ж закон визначав сексуальне насильство як примус до статевих зносин силою або шантажем, або ж, якщо особа була в безпорадному стані, — написала чиновниця.

За її словами, тепер насильники будуть винні в тому, що вони не отримали не тільки однозначної конкретної згоди на секс, але і на будь-які принизливі дії щодо жертви.

Про важливість згоди на секс — уже класичним є приклад з чаєм у відомому відео, яке перевели на українську мову центр Жіночі перспективи. Ви ж не будете змушувати пити чай людини, яка його не хоче? — підкреслила глава МОЗ.

Схожі новини