Передплата 2024 ВЗ

Отруєння Скрипалів: у Британії заявили, що сліди справи ведуть до Путіна, — ЗМІ

  • 07.01.2019, 10:33
  • 786

Британський уряд викрив мережу агентів розвідки Російської Федерації, яка стоїть за нападом на шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля та його доньку в Солсбері.

Про це з посиланням на The Telegraph, передає DT.UA. Тепер у Великій Британії впевнені в тому, що з'ясували «все, що варто знати» про замах, включаючи сліди, які ведуть до російського президента Володимира Путіна.

Зазначено, що завдяки контртерористичному розслідуванню, під час якого і були виявлені агенти, що скоїли напад на Скрипалів, була різко скорочена загроза з боку російського ГРУ.

Згідно з даними джерел видання The Telegraph, подробиці змови добре відомі. При цьому вдалося з'ясувати, що деякі сліди ведуть до Путіна. Саме він дозволив використовувати хімічну зброю у Великій Британії.

«Ми впевнені, що знаємо все, що нам потрібно знати про Солсбері», — зазначило джерело, додавши, що ГРУ будуть потрібні десятиліття, для того щоб повернути собі точку опори у Британії.

Зазначено, що операції ГРУ розкрили через їхні ж помилки, як наприклад, надання агентам паспортів із послідовними номерами. Завдяки таким помилкам Сполучене Королівство разом із союзниками змогли зібрати інформацію про більшість офіцерів ГРУ, які виїжджали з Росії для секретних операцій. Країни також обмінялися зібраною інформацією.

Вагому роль у підриві російської розвідувальної мережі за кордоном відіграла також масова висилка шпигунів із посольств РФ у Європі та Сполучених Штатах Америки. Тоді у відповідь на отруєння Скрипалів Британія вислала 23 дипломата РФ, а США — 60 дипломатів.

Чиновники Великої Британії впевнені, що майже всі 23 дипломата були агентами ГРУ та Служби зовнішньої розвідки, а також у тому, що цей процес повністю позбавив Російську Федерацію можливості шпигувати за діями Британії.

Сергія Скрипаля та його доньку Юлію госпіталізували в лікарню британського Солсбері з сильним отруєнням у березні цього року.

Через деякий час були госпіталізовані кілька співробітників екстрених служб, які працювали на місці події.

За даними слідства, проти Скрипалів була використана нервовопаралітична речовина «Новачок» російського виробництва.

У вересні британські правоохоронці оприлюднили дані про двох підозрюваних в отруєнні Скрипалів — Руслана Боширова й Олексія Петрова. Незабаром група Bellingcat повідомила, що встановила реальну особу «Боширова». За даними розслідувачів, ним є полковник ГРУ Генштабу З С Р Ф Анатолій Чепіга.

Схожі новини