Передплата 2024 «Добрий господар»

Вчені назвали найбільш дієвий спосіб позбутися великого живота

  • 03.01.2019, 17:44
  • 964

Вчені Копенгагенського університету з’ясували, що фізичні вправи на витривалість, в тому числі їзда на велосипеді, сприяє синтезу інтерлейкіну-6, що грає ключову роль в зменшенні обсягу вісцерального жиру і скорочує ризик серцево-судинних захворювань.

Про це повідомляє телеканал «Прямий» з посиланням на MedicalXpress.

У 12-тижневому дослідженні брали участь 53 добровольця, які займалися 45-хвилинними велотренуваннями щотижня. Вони також отримували внутрішньовенні вливання або фізіологічного розчину (в якості плацебо), або тоцілізумаб — своєрідного антидоту до інтерлейкіну-6.

Тоцілізумаб застосовується в боротьбі проти ревматоїдного артриту і пригнічує роботу рецепторів, перешкоджаючи дії інтерлейкіну-6 як сигнальної молекули, що сприяє виникненню запальних процесів. Обсяг вісцерального жиру, що оточує внутрішні органи, визначався за допомогою магнітно-резонансної томографії.

У групі плацебо обсяг вісцерального жиру зменшився на вісім відсотків (на 225 грам). Однак вплив тоцілізумаб знівелював ефект від вправ. У дослідній групі маса жиру, навпаки, збільшилася на 278 грам в порівнянні з тими, хто отримував фізіологічний розчин. Препарат також сприяв збільшенню вмісту загального і шкідливого холестерину.

Дослідники відзначають, що інтерлейкін-6 може по-різному діяти в організмі здорових і хворих людей. Так, ця молекула здатна надавати як прозапальні, так і протизапальні ефекти.

Хронічне підвищення рівня інтерлейкіну-6 спостерігається у пацієнтів з важким ожирінням, діабетом 2-го типу і серцево-судинними захворюваннями. Крім того, дія сигнальної молекули може бути різною у залежності від типу тканин, в якій вона локалізується.

Схожі новини