Передплата 2024 «Добрий господар»

У 2019 році українці будуть платити за електрику двом компаніям

  • 02.01.2019, 10:47
  • 1 130

Відповідно до закону «Про ринок електричної енергії», з 1 січня 2019 року енергопослуги клієнтам в Україні надаватимуть дві різні компанії — оператор системи розподілу і компанія-постачальник електроенергії.

Про це повідомляє УНІАН.

Оператор системи розподілу здійснюватиме діяльність виключно з розподілу електроенергії та експлуатації електромереж. Компанія-постачальник електроенергії буде займатися постачанням електроенергії споживачам, відповідати за нарахування платежів і розрахунки.

Відповідно, у клієнтів будуть 2 договори — про надання послуг з розподілу і про постачання електроенергії. Як повідомили в прес-службі ДТЕК, в Києві, наприклад, послуги з розподілу надаватиме компанія «ДТЕК Київські електромережі», а поставляти електроенергію — компанія «Київські енергетичні послуги».

Зазначається, що до оператора системи розподілу (OCP) потрібно буде звертатися з питань якості електропостачання, нового підключення або заміни лічильника. Компанія також буде відповідати за експлуатацію і ремонти ліній передач, підключення і відключення споживачів, а також допоможе з установкою приладів обліку електроенергії.

До постачальника універсальної послуги слід звертатися з питань нарахувань та розрахунків вартості, умов оплати, коректності розрахунків за електроенергію. Також він надає клієнтам додаткові послуги, наприклад, з енергоефективності. Вартість послуг для побутових споживачів не зміниться, а зміниться лише зовнішній вигляд рахунка, і то лише після 1 лютого 2019 року: споживачі отримають один загальний платіжний документ з новими реквізитами. Там будуть два окремі рядки: за послуги розподілу і за послуги постачання електроенергії.

Нагадаємо, в середині квітня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон «Про ринок електроенергії». За словами одного з авторів документа, народного депутата Льва Підлісецького, цей закон призведе до того, що в сегментах генерації електроенергії та її поставок для кінцевих споживачів виникнуть конкурентні відносини, що змусить виробників підвищувати свою ефективність і виведе з ринку неефективну генерацію.

Впровадження нового ринку електроенергії також дозволить населенню вибирати різних постачальників електроенергії. Для запуску нової моделі ринку в середині березня 2018 році НКРЕКУ прийняла пакет вторинного законодавства. Згідно з прийнятими документами, перші торги електроенергією в п'яти новостворених сегментах ринку повинні стартувати з 1 липня 2019 року.

Схожі новини