Передплата 2024 «Добра кухня»

Лавров погрожує Європі розмістити ракети біля її кордонів

  • 30.12.2018, 19:23
  • 765

Міністр закордонних справ Р Ф Сергій Лавров заявив про те, що через відмову Європи проголосувати за російський проект резолюції на підтримку збереження Договору про ракети середньої і меншої дальності (ДРСМД), Росія прийме «відповідні заходи», які можуть полягати у розміщення ракет біля європейських кордонів, розповіли в МЗС РФ.

Він вважає, що європейські країни проголосували проти резолюції, так як послідували за Сполученими Штатами на противагу своїм національним інтересам, повідомляє DT.UA.

«Голосування за російську резолюцію в підтримку збереження Договору про ракети середньої і меншої дальності. Найбільше хвилювань з приводу рішення США вийти в односторонньому порядку з цього Договору ми чули в Європі. Але весь Європейський союз проголосував проти нашої пропозиції, тобто, по суті справи, за те, щоб ДРСМД перестав існувати, і щоб над Європою знову нависла загроза розміщення американських ракет, заборонених згідно з цим Договором», — сказав Лавров.

В ефірі пропагандистської програми «Москва. Кремль. Путін» на державному російському телеканалі Лавров додав, що «наступним кроком, звичайно ж, будуть заходи Російської Федерації».

«Це не наш вибір, але не розуміти загроз для безпеки самих європейців у столицях ЄС, напевно, не можуть», — сказала глава МЗС РФ.

У ході голосування в п'ятницю, 21 грудня, російський документ підтримали 43 держави, при необхідних двох третинах, в той час як 48 проголосували «проти», і ще 78 — утрималися.

Нагадаємо, 22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести Сполучені Штаті з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), так як російська сторона порушує умови, а Китай та інші ядерні держави до нього взагалі не приєднувалися.

У РФ претензії США відкинули, назвавши позицію Вашингтона «небезпечною».

Голова МЗС Німеччині Хайко Маасс повідомив про наміри звернутися до НАТО з закликом вжити заходів для збереження Договору.

У той же час, Україна і Польща з розумінням поставилися до рішення США, звернувши увагу на систематичні порушення Росією взятих на себе зобов'язань.

Договір про РСМД був підписаний США та СРСР у 1987 році. Сторони зобов'язалися знищити балістичні і крилаті ракети наземного базування середньої (1000−5500 км) і малої дальності (500−1000 км), а також не виробляти і не розгортати озброєння цього класу в майбутньому.

Схожі новини