Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Карпатах на обійстя селянина впав метеорит: розпечений космічний камінь спричинив пожежу

  • 30.12.2018, 08:35
  • 1 913

Метеорит упав на людське обійстя у високогірному селі Замагора і добряче налякав господаря.

Від гуркоту в нього позакладало вуха, а від самого інциденту мало не згорів гараж, повідомляє ТСН.

Чоловік виносить з хати на перший погляд звичайну каменюку і розповідає неймовірну історію. «Це як спалах був, як фар світло, що я подумав — машина їде довкола хати. Засвітило і потім — удар. Десь так, наче смерека впала», — каже мешканець с. Замагора Богдан Генсецький.

Пізнім вечором він порався надворі біля машини, від звуку удару у чоловіка аж вуха заклало. Перша думка була про те, що хтось несмішно жартує, а може й гранату кинули. Чоловік вибіг на дорогу та марно шукати хуліганів, а потім побачив, як палає гараж. «Зразу я не міг зрозуміти. Я цей вогонь затушив — а це шипить. Я тоді в сніг лопатою виніс. Остивало довго, десь 3−4 години», — каже селянин.

Вже після цього Богдан у стелі гаража побачив діру, яку пробила розпечена каменюка. «Получається, з таким нахилом летіло», — вирахував він. На сімейно-товариській раді, полазивши по інтернету, горяни відкинули версію, що це запчастина з літака. Натомість припустили — щось прилетіло з космосу, і воно дуже схоже на метеорит. Сокирою Богдан навіть намагався розколоти його, аби подивитися, що усередині — але марно.

Журналісти взяли каміння, щоби показати науковцям — проконсультувати погодилися фахівці Технічного університету нафти і газу. Кілька хвилин професор кафедри екології ІФДТУНГ Олег Адаменко мовчки вивчає камінь і зрештою дивується: «Дуже цікавий об’єкт». Він підтверджує, що в Замагорі впав метеорит — швидше за все, йдеться про хондрит вагою майже 2,5 кг. Це найпоширеніший тип кам’яних метеоритів. «Коли він проходив атмосферу Землі, він розігрівався до кількох тисяч градусів. Відповідно, він оплавлавився. Тут я бачу камінь і залізо, нікель, тому він має таку вагу», — каже Адаменко.

Щороку на Землю падає майже два мільйони тонн метеоритів, але люди знаходять одиниці. Серед колекціонерів це ходовий товар, але фіксованої ціни за грам, кілограм чи сантиметр немає — усе залежить від того, наскільки цікавий склад космічного прибульця, який в нього розмір, вигляд, історія. Хондрити, як той, що впав на гараж Богдану Генсецькому, продаються щонайменше по долару за грамм, тобто вартує він мінімум 2,5 тисячі доларів. Але продавати свою знахідку горянин наразі не збирається, натомість віддав її на зберігання до Музею гуцульської магії. Чоловік вважає, що саме у Карпатах цей метеорит впав недарма, а з науковцям домовився після свят продовжити експертизу.

Схожі новини