Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Супрун розвінчала популярний міф про активоване вугілля та алкоголь

  • 28.12.2018, 13:50
  • 929

Один з поширених лайфхаків, аби вберегтися від похмілля та швидкого сп’яніння в святковий період — з’їсти жменю активованого вугілля перед тим як пити або вже після вживання алкоголю.

Чи справді працює цей метод на своїй сторінці у Facebook написала в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Вона відзначила, що активоване вугілля може зв’язуватись з токсичними речовинами, але не усіма. Його часто застосовують в разі отруєння. Вугілля працює як своєрідна губка, що швидко всмоктує та зв’язує речовини, до прикладу, ліки або токсини. Через це токсичні речовини не встигають всмоктатись в шлунково-кишковий тракт, а згодом виводяться з організму природним шляхом.

«Ідея, що вугілля може зв"язуватися з алкоголем та перешкодити його потраплянню в кров — може виглядати логічно. Але жодних наукових доказів, щодо такого ефекту не існує.

Є невелике клінічне дослідження, що навпаки вказує на відсутність будь-якого ефекту. Учасники дослідження двічі вживали однакову дозу етанолу. Перед другим разом вони прийняли 24 таблетки (понад 2 блістера) активованого вугілля. Цікаво, що після вживання активованого вугілля, концентрація алкоголю в крові залишилась така сама як і без нього (https://goo.gl/zocPTC). Тобто по суті вживання вугілля нічого не змінює", — написала Супрун.

За її словами, це відбувається тому, що алкоголь дуже швидко всмоктується в шлунку, та й взагалі вугілля його не адсорбує.

«Тому заїдати алкоголь купою активованого вугілля неефективно», — наголосила Супрун.

Водночас, вона зазначила, що є більш дієві способи, як можна зменшити шкоду від вживання алкоголю:

Пийте воду. Алкоголь має сечогінний ефект, тому поповнювати водний баланс необхідно. Пиття води допоможе уникнути дегідратації та потенційно зменшити кількість випитого алкоголю.

Не пийте алкоголь на голодний шлунок. До речі, вуглеводна їжа може допомогти зменшити інтоксикацію організму. І справляється з цим краще, ніж білкова їжа (https://goo.gl/YcweJU).

Намагайтесь не змішувати алкоголь з газованими напоями. Алкоголь в поєднанні з ними швидше всмоктується в кров, тому можна й швидше сп’яніти (https://goo.gl/9MjwZm). Краще поєднайте алкоголь з фруктовими соками чи водою.

Пам’ятайте, що жодна пігулка не позбавить вас від наслідків надмірного вживання алкоголю. Перевірений спосіб, аби їх уникнути — їсти збалансовану їжу та не перебирати з кількістю алкоголю.

Схожі новини