Передплата 2024 ВЗ

Різдвяний ярмарок запрацював, ніби там і не було вибуху…

Але є умова — щоранку перед відкриттям кожну ятку мають ретельно перевірити.

За тиждень до нового року на Різдвяному ярмарку, що на проспекті Свободи (за кілька метрів від головної ялинки міста) пролунав потужний вибух. У повітря вогнем знесло три торгові ятки. Вогонь спалахнув у «Реберні», цю ятку орендував київський підприємець. Мер Львова Андрій Садовий заявив, що біда трапилася через те, що «Реберня» підпільно використовувала газовий балон. Нарікає, що електрики для приготування їжі їм було замало… У лікарні з важкими опіками опинилося четверо людей. Продовження цієї неприємної історії триває: ТзОВ «Львівські ярмарки» (організатор Різдвяного ярмарку) розірвав договір з горе-підприємцем, а сам ярмарок знову відновив роботу. Щоправда, перед тим комісія ретельно обстежила кожну торгову хатинку, чи бува немає там вибухових «сюрпризів».

Як розповіла арт-директор ТзОВ «Львівські ярмарки» Ольга Гренюх, комісія оголосила висновок про те, що будиночки, які не потребують у своїй діяльності використання електронагрівальних приладів, можуть відновити свою роботу. Це приблизно 80% з усіх дерев’яних хатинок, які працюють на Різдвяному ярмарку у трьох локаціях — на проспекті Свободи, площі Ринок та Сихові. «Львівські ярмарки» не дозволяли використання газових балонів, але у хатинці «Реберні» знехтували правилами пожежної безпеки, — підкреслила Ольга Гренюх. — Наразі триває слідство. Ми розірвали угоду з «Ребернею». Ця фірма більше не братиме участі в жодному нашому проекті".

Прес-секретар міського голови Львова Христина Процак повідомила «ВЗ», що ярмарок відновив роботу, але за певних умов. Одна з головних — щоранку, перед відкриттям ярмарку, спеціальна комісія має обстежити кожну торгову ятку. У випадку виявлення порушень, комісія не допустить відкриття об’єкту торгівлі до моменту їх усунення. Ще одна вимога — забезпечення на робочому місці медичних карток та документів щодо проходження гігієнічного навчання, забезпечення сертифікатів якості продуктів харчування, пакувального матеріалу та товарно-транспортних накладних. Кожному підприємцю, який реалізовує харчову продукцію, потрібно закупити дезінфікуючі засоби для рук із відповідними сертифікатами якості. Комісія також вимагає дотримання температурного режиму та захисту від забруднення на усіх стадіях виробництва та обігу харчових продуктів.

Нагадаємо, за фактом пожежі на Різдвяному ярмарку поліція відкрила кримінальне провадження за ч. 1 ст. 270 (порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки) Кримінального кодексу. Максимальне покарання, яке чекає на порушника — до трьох років обмеження волі. Як розповіла «ВЗ» керівник прес-центру Г У Нацполіції у Львівській області Світлана Добровольська, згодом правоохоронці перекваліфікували статтю щодо вибуху. Тепер це ч.2 ст. 272 (порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою на виробництві або будь-якому підприємстві особою, яка зобов'язана їх дотримувати, якщо це порушення створило загрозу загибелі людей чи настання інших тяжких наслідків або заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого). Санкція цієї статті передбачає обмеженням волі на строк до п'яти років або позбавленням волі на строк до восьми років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

А тим часом…

Начальник управління охорони здоров’я Володимир Зуб повідомив, що стан постраждалих від вибуху на ярмарку потрохи стабілізовується. Усі хворі перебувають у 8-й клінічній лікарні. «Усі четверо потерпілих прооперовані на уражених ділянках. Стан в них стабілізований. Дівчину протягом дня з реанімації буде переведено у відділення. Старший чоловік залишається в реанімації у важкому стані, але стабільному, продовжує отримувати інтенсивну терапію», — підсумував головний медик Львова.

Схожі новини