Передплата 2024 ВЗ

Футбольний рік під знаком Шведа

Молодий талант зі Львова став відкриттям чемпіонату України.

Більш ніж успішним видався 2018 рік для форварда львівських «Карпат» Мар'яна Шведа. Набравшись досвіду в іспанській Примері (вісім місяців оговтувався там після складної травми, але не опустив рук), Швед своєю повторною появою на футбольних полях України додав нових барв нашому чемпіонату. Змусив про себе заговорити ще голосніше. Виступ 21-річного таланта, його красиві голи стали окрасою сезону, подарували радість уболівальникам, отримали високі оцінки фахівців і журналістів. «Карпатівець» знову потрапив у поле зору західноєвропейських клубів.

Цього сезону Мар'яна визнано найкращим гравцем у складі «зелено-білих». Футболіст під № 35 вісім разів вражав ворота команд Прем'єр-ліги, зокрема її лідерів — «Шахтаря», «Динамо», «Зорі». Двічі, у вересні та у листопаді, експерти називали його найкращим гравцем чемпіонату. Швед-молодший був і ключовим гравцем молодіжної збірної України, за яку теж забивав голи-красені.

Цієї осені талановитого форварда викликав наставник національної збірної Андрій Шевченко. 20 листопада, у матчі проти збірної Туреччини, Мар’ян дебютував у синьо-жовтій футболці головної команди країни.

Нинішньої осені збулася ще одна мрія Мар'яна Шведа — за збірну він зіграв в одному матчі з кумиром свого дитинства Євгеном Коноплянкою. Десять років тому, на стадіоні «Україна» у Львові, де виступала наша національна дружина, Мар'ян, будучи тоді бол-боєм, з бігової доріжки подавав м'ячі Коноплянці і його партнерам. Після того матчу сфотографувався з Євгеном біля роздягальні.

2015-го футбольна доля знову звела їх, уже в іспанському гранді — «Севільї». Дізнавшись, що зі Львова на Піренеї летить його юний земляк (на той час Мар’ян щойно закінчив школу), Коноплянка надіслав Шведу вітальну SMS-ку. По прильоту у Севілью опікувався ним, часто з дружиною запрошував юного футболіста до себе додому, допомагав йому адаптуватися на чужині, ділився досвідом іспанського життя.

Після невеликої перерви Швед і Коноплянка знову зустрілися в одній команді. Цього разу — у національній. Сталося це у словацькій Трнаві, де 16 листопада виступала наша збірна у рамках Ліги націй УЄФА. Автор цих рядків був свідком того, як під час прогулянки українських футболістів цим містом Коноплянка і Швед довго спілкувалися між собою — уже як давні друзі, яким було що згадати…

Ще одна важлива цьогорічна подія у житті Мар'яна — він став батьком. У червні дружина Оля подарувала йому донечку Мію. Саме для них обох Мар'ян здійснює обов’язковий ритуал: після кожного свого забитого гола передає через телекамери повітряний поцілунок і зображення люблячого серця.

Схожі новини