Передплата 2024 ВЗ

Католицьке різдво-2018: звичаї і традиції Святвечора

  • 24.12.2018, 12:58
  • 1 404

Щорічно в Україні і в усьому світі 24 грудня відзначається Святвечір або Вігилія (від латинського — бдіння).

У багатьох країнах до Різдва католики дотримуються суворого посту, повідомляє OBOZREVATEL.

У Святвечір прикрашаються ялинки і встановлюються ясла. Крім того, віруючі, які не встигли приступити до сповіді, йдуть у церкву. Члени сім'ї готують святкову вечерю.

В центрі столу поміщається страва з освяченим прісним хлібом — різдвяними облатками. Назва «Святвечір» за деякими даними походить від слова «сочиво» — це зернова каша, зазвичай із медом і фруктами. Традиційно куштувати страву потрібно напередодні свята тільки після літургії.

Перед вечерею глава сім'ї читає вголос уривок із Євангелія від Луки, що оповідає про народження Ісуса Христа. Потім усі присутні беруть облатки і діляться ними одне з одним, бажаючи миру і добра. Також на столі можуть бути вареники з капустою і грибами, компот із сухофруктів, солодкі пироги. Після вечері вся сім'я йде на месу.

Традиції

У Святвечір є звичай залишати за столом незайняте місце. Якщо хтось прийде в будинок, він буде прийнятий як брат. Ця традиція — знак пам'яті про близьких і дорогих людей, які не можуть цього дня зустріти свято з родиною, члени якої збираються за столом, коли загориться перша зірка.

Також є звичай підкладати сіно під білу скатертину на столі, за яким відбувається трапеза. Вона повинна нагадувати про бідність Віфлеємської печери і про Богородицю, яка поклала новонароджене Богонемовля Христа на сіно в ясла.

Традиція не споживати їжу до першої вечірньої зорі пов'язана зі спогадом про явище зірки на Сході, яка сповістила про народження Христа.

Служба в церкві

Меса Навечір'я Різдва починається опівночі. Літургійні піснеспіви цієї меси відрізняються великою урочистістю. Клірос у храмі прикрашається різдвяною ялинкою, а під час меси згадуються старозавітні пророцтва. За традицією, священик кладе в різдвяний вертеп фігурку Немовляти Христа

Де святкують

В Іспанії католицький Святвечір називають Nochebuena. Це свято відзначається у колі сім'ї. Також за стіл запрошують самотніх людей похилого віку або бідних.

У Німеччині ввечері починають дзвонити дзвони, які сповіщають про початок різдвяних служб. Після влаштовується сімейна вечеря.

У Польщі в Святвечір родина збирається за столом, на якому виставляється борщ із сушками, смажений і заливний короп, вареники з капустою і грибами, компот із сухофруктів, солодкі пироги, кутя.

У Норвегії у цей день ходять на службу в церкву, яка починається о 3 годині дня. Багато хто відвідують могили померлих родичів і покладають на них квіти.

Схожі новини