Передплата 2024 ВЗ

У Болгарії під подарованою Росією ялинкою поліція розігнала акцію на підтримку полонених українських моряків

  • 24.12.2018, 08:55
  • 646

У столиці Болгарії Софії поліція перешкодила протестній акції біля новорічної ялинки, яка була подарована Росією, під якою активісти вимагали звільнення полонених українських моряків.

Про це повідомляє УНІАН з посиланням на болгарське видання Faktor.bg. Зокрема, повідомляється, що активісти махали українським прапором і плакатами з вимогою зупинити російську агресію.

«Болгари й українці зібралися сьогодні о 15:00 біля собору Святої Неділі, перед скандальною новорічною ялинкою, яку посол Росії Анатолій Макаров подарував мешканцям Софії кілька днів тому від імені уряду в Москві. Їхня акція — протест проти агресивної російської політики. Громадяни вимагали свободи для українських моряків, заарештованих у Керченській протоці. Невдоволені політикою Кремля махали українським прапором і плакатами з вимогою зупинити російську агресію», — йдеться в повідомленні.

Так, учасники акції розмістили біля підніжжя ялинки символічні кораблики з іменами полонених моряків, які згодом почепили на саме дерево, разом із листівками проти агресії РФ. Однак на місце події викликали поліцію, яка ідентифікувала всіх учасників. Крім того, поліцейські почали зривати з ялинки листівки, кораблики та прапорці України і Болгарії.

Нагадаємо, вранці 25 листопада Росія заблокувала проходження в Керченську протоку українському буксиру «Яни Капу», а також катерам «Бердянськ» і «Нікополь», які здійснювали плановий перехід з Одеси до Маріуполя. При виході з Керченської протоки російські кораблі відкрили прицільний вогонь по українських кораблях, які вже поверталися до Одеси, так і не отримавши інформації про можливість проходження через протоку. Окупанти захопили в полон 24 українських військовослужбовців. Троє з них дістали поранення. Українців звинуватили в незаконному перетинанні кордону РФ (ч. 3 ст. 322 К К Росії, покарання у вигляді позбавлення волі на строк до шести років). Всі полонені були заарештовані так званим «судом» у Криму, після чого їх доправили до московських СІЗО «Лефортово» і «Матроська тиша».

Схожі новини