Передплата 2024 «Добрий господар»

З 1 січня в Україні можуть зупинити усі операції з трансплантації

  • 22.12.2018, 17:32
  • 516

Всі операції з трансплантації органів в Україні будуть зупинені з 1 січня 2019 року.

Таке побоювання на сторінці в Facebook висловила заступник голови комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ірина Сисоєнко.

«З 1 січня припиняється дія закону, яким зараз в Україні відбувається щорічно близько 130 операцій спорідненої трансплантації. Відповідно, всі операції з трансплантації в Україні припиняться. Лікарі, які приймуть рішення про трансплантацію, з 1 січня 2019 будуть порушувати порядок трансплантації анатомічних матеріалів людини, що тягне за собою кримінальну відповідальність», — написала Сисоєнко.

За її словами, припинення операцій з трансплантації пов'язано з тим, що з 1 січня 2019 року не зможе набути чинності прийнятий в 2018 році новий закон про трансплантацію. Чинний зараз закон до того часу втратить чинність.

Сисоєнко зазначає, що МОЗ та Кабмін не вжили необхідних для реалізації нового закону про трансплантацію підзаконних актів. Зокрема, за даними нардепа, не створена єдина державна інформаційна система трансплантації.

Також Сисоєнко заявляє, що група нардепів підготувала нормативні акти, прийнявши які, Верховна Рада могла б продовжити дію нинішнього закону про трансплантацію, однак до голосування не дійшло.

За інформацією Сисоєнко, в даний час трансплантації в Україні потребують близько 5 тис. осіб на рік, а черга на трансплантацію розписана на чотири місяці вперед.