Передплата 2024 «Добра кухня»

В Україні рекордно подорожчав «борщовий набір»

  • 22.12.2018, 12:49
  • 526

Під кінець грудня 2018 року на оптових ринках України вже склалася безпрецедентна ситуація — ціни на позиції овочів «борщового набору» досягли позначки в 10 грн/кг. Цей показник є рекордним.

Про це повідомляє «Інфо-Шувар», посилаючись на дані щоденного моніторингу цін.

Найбільш істотне подорожчання за останній місяць відбулося по буряках, вони за останні три тижні додали в ціні відразу 25%. Сьогодні на оптових ринках буряк можна купити по 10−11 грн/кг, відзначають експерти.

Також подорожчання спостерігалося на білокачанну капусту та моркву. На оптових майданчиках країни капуста пропонується по 75−10 грн/кг, а морква коштує 8−10 грн/кг.

Ціни на цибулю протягом грудня неодноразово змінювалися в різних напрямках, але за підсумками місяця вартість цибулі істотно не змінилася, хоча її можна вважати найдорожчою позицією в українському овочевому «борщовому наборі». На оптових ринках цибулю пропонують за 10−14 грн / кг.

«У порівнянні з 2017 роком, буряк і морква подорожчали в 2,5 рази, цибуля за рік подорожчала в 3,5 рази. Білокачанна капуста сьогодні є абсолютним лідером по зростанню ціни серед усіх овочів українського „борщового набору“, її вартість за рік зросла в 4 рази», — відзначають експерти.

Картопля є винятком з цього переліку, хоча ціни на неї почали рости в грудні. Втім, зараз коренеплід майже в 2 рази дешевше інших овочів «борщового набору», її вартість на оптових ринках країни становить 5−6 грн/кг. Втім, такі ціни все ж в два рази вище, ніж рік тому.