Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Сьогодні віряни відзначають День святої Анни: історія, традиції та прикмети

  • 22.12.2018, 09:17
  • 773

Сьогодні, 22 грудня, православні та греко-католики святкують день зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці.

У народі здавна говорили, що саме ця ніч є найдовшою, спостерігали за природними явищами і намагалися, використовуючи прикмети, передбачити, яка погода буде на Новий рік, пише УНІАН.

З давніх часів день зачаття праведною Анною Пресвятої Богородиці особливо шанувався серед вагітних жінок.

Що відомо про святу Анну

Свята Анна, мати Пресвятої Богородиці, була молодшою дочкою священика Матфана з Віфлеєму. Вона вийшла заміж за святого Іоакима, але довгий час Свята Анна була безплідною. У розпачі Іоаким подався у пустелю і там 40 днів постився, плакав і молився, щоб Бог подарував йому на щастя дитину, молилася й Анна. Незабаром явився їй Архангел Гавриїл і сказав, що зачне вона дочку Марію, через котру буде дароване спасіння усьому світу і яку благословлятиме весь рід людський. Зачаття святою Анною відбулося в Єрусалимі, де і народилась Пресвята Діва Марія.

Цікаво, що більшість ікон, присвячених цьому дню, зображають Пресвяту Діву, яка топче голову змії. Внизу ікони святі Іоаким і Анна зображуються зазвичай з молитовно піднятими доверху руками і очима, які споглядають Божу Матір, що ніби парить у повітрі з розпростертими долонями. Під Її стопами зображений шар, обвитий змієм, що означає диявола.

Традиції та звичаї до дня святої Анни

У давнину свято називали «народинами сонця», адже на 22 грудня припадає зимове сонцестояння — це найкоротший день року. Існує така приповідка: «У день Анни світловий день додається на горобиний крок».

В давнину був звичай давати 24 срібняки дзвонареві, який сповіщав про народження сонця, а за те, що оголошував «повернення сонця на зиму», змушували добу відсидіти у в’язниці. Згідно з народним віруванням, літо зустрічається із зимою двічі на рік — на Стрітення та в день святої Анни. Також свято особливо шанувалося вагітними жінками, яким протягом дня заборонялося братися за будь-яку роботу. До речі, на Закарпатті цього дня дівчата, в яких часто боліла голова, не пряли.

Саме на День Анни дівчата разом узгоджували, як будуть святкуватися різдвяні свята. Також вони обирали «отаманшу», яка організовувала дівочі збори і керувала громадськими справами. На такі сходки пускали тільки дівчат, які вміли вишивати, шити та прясти, які не лінувалися — їх і пускали на вечорниці.

На Анни, крім узгодження святкувань, виготовляли різдвяні прикраси — «павуків» та «їжаків» з соломи. Жінки ж в цей день починали білити та прибирати оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.

Народні прикмети на День святої Анни

Якщо йде дощ — вся весна буде дощовою;

Після Анни сонце повертає на літо, а зима — на мороз;

Тихий і безвітряний день — на врожай садовини;

Яка Анна до полудня, така зима до кінця грудня; Казала Анна, що надія марна;

Ясне сонце — на Новий рік буде сильний мороз, якщо хмарно, на деревах іній — під Новий рік буде відлига;

Яка Анна до ніченьки, така зима до весноньки.

На Буковині вважали, що на день святої Анни починається рік, тому і говорили: «На Ганьки сідай в санки», «Анна зиму зрушила». Також існує ряд спостережень, пов'язаних із бджільництвом: «Починають бджоли мед їсти», «Ходять у погріб до бджіл, щоб добре роїлись». Пасічники заходили до омшаника, де зберігалися вулики, і зверталися з молитвою до Господа, щоб зачинався білий і жовтий віск і, звичайно, густий мед.