Передплата 2024 «Добре здоров’я»

В УПЦ МП заявили, що не змінюватимуть назву та пояснили чому

  • 21.12.2018, 10:16
  • 770

В Українській православній церкві Московського патріархату заявили, що вони не бачать підстави змінювати назву відповідно до закону щодо назви релігійних організацій, які є частиною релігійної організації (об'єднання), керівний центр якої знаходиться в Росії.

В МП пояснили це тим, що їхній керівний центр знаходиться у Києві.

Про це в ефірі Громадського сказав речник УПЦ МП архієпископ Климент.

Згідно з законопроектом, УПЦ МП має протягом чотирьох місяців перереєструватися та змінити назву. Співавтор законопроекту, народний депутат Іван Крулько пояснює, що у випадку, якщо вони цього не зроблять Міністерство юстиції анулює їм реєстрацію.

«Для того, щоб зареєструватись, потрібно буде зареєструвати статут та відповідні документи, і коли вони будуть подавати документи з такою самою назвою, Міністерство юстиції відповідно до закону буде їм відмовляти. Адже центр цієї церкви знаходиться в Москві, а значить вона має в назві містити «Російська православна церква», — пояснив Крулько.

Втім Климент заявив, що жодної підстави для перереєстрації він не бачить.

«Мені здається, цей закон до нашої церкви ніякого стосунку не має, тому що жодним чином ніде не прописано, що ми маємо стосунок, субординацію, керування з якимось закордонним центром, де є держава-агресор. В нашої церкви немає жодних підстав змінювати назву відповідно до цього закону, тому що наш керівний центр не знаходиться в державі агресора. Це, напевно, про когось іншого», — наголосив він.

Нагадаємо, Рада зобов'язала УПЦ МП вказувати у своїй назві приналежність до Російської православної церкви.

Після ухвалення закону у залі парламенту побилися депутати.

В УПЦ МП назвали цей закон антиконституційним і заявили, що він порушує право на свободу віросповідання та дискримінує за релігійною ознакою мільйони віруючих громадян України.

15 грудня на Об'єднавчому соборі в Києві створили Православну церкву України. Предстоятелем Української помісної православної церкви обрали митрополита Переяславського та Білоцерківського Епіфанія, представника УПЦ КП.

Після того, як в Україні створили єдину Православну церкву — у державі перестали існувати УПЦ Київського патріархату та Українська автокефальна православна церква. Вони саморозпустилися, а нова церква є їхньою спадкоємицею.

Водночас УПЦ Московського патріархату продовжить існувати окремо, однак її присутність в Україні більше не відповідає канонам.

Схожі новини