Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Не визнавати результати Об’єднавчого Собору та зупинити «розкольників» в Україні: патріарх Кирило зробив чергове звернення

  • 20.12.2018, 16:41
  • 961

Патріарх Московський Кирило звернувся з посланням до предстоятелів помісних православних церков із закликом не визнавати результати Об’єднавчого Собору у Києві у зупинити «руйнівні для Православ’я дії».

Відповідне звернення опубліковано на сайті Російської православної церкви, передає Українська правда.

Він висловив здивування, чому «голос багатомільйонної канонічної Церкви в Україні» залишатися не почутим і висловив переконання, що в Україні проявляється «глибока розбіжність предстоятеля та ієрархів Константинопольської Церкви з православною канонічною традицією і святоотецькою еклезіологією».

«Настає час, коли подальше мовчання вже неможливе, бо те, що відбувається на наших очах, — виклик усьому православному світу. Немає сумнівів, що український сценарій в майбутньому може бути реалізований по відношенню до будь-якої іншої Помісної Церкви», — заявив російський патріарх.

Кирило звернувся до предстоятелів помісних православних церков із закликом не визнавати результати «незаконного зборища розкольників», яке відбулося в Києві, а також «підняти свій авторитетний голос і в міру сил зробити все можливе, щоб зупинити руйнівні для Православ’я дії».

«Закликаю Вас і всю повноту (вашої) Найсвятішої Церкви не визнавати новостворену псевдоцерковну структуру і не вступати з нею в спілкування», — написав він.

Також патріарх закликав молитися за УПЦ МП.

Зазначається, що послання були направлені Блаженнішому Папі і Патріарху Олександрійському Феодору II, Блаженнішому Патріарху Антіохійському Іоанну X, Блаженнішому Патріарху Єрусалимському Феофілу III, Святішому і Блаженнішому Католикосу-Патріарху всієї Грузії Ілії II, Святішому Патріарху Сербському Іринею, Блаженнішому Патріарху Румунському Даниїлу.

А також Святішому Патріарху Болгарському Неофіту, Блаженнішому Архієпископу Кіпрському Хризостому II, Блаженнішому Архієпископу Афінському і всієї Еллади Ієроніму II, Блаженнішому Архієпископу Тірани і всієї Албанії Анастасію, Блаженнішому Митрополиту Варшавському і всієї Польщі Саві, Блаженнішому Митрополиту Чеських земель і Словаччини Ростиславу, Блаженнішому Митрополиту всієї Америки і Канади Тихону.

Як писав «ВЗ» український парламент зобов’язав УПЦ МП змінити назву на Російську православну церкву в Україні.

Раніше новообраний предстоятель Православної церкви України митрополит Епіфаній заявив, що після Об'єднавчого собору митрополит Онуфрій буде тільки митрополитом Російської православної церкви в Україні.

15 грудня Об'єднавчий собор обрав митрополита Переяславського і Білоцерківського Епіфанія (Думенка) на пост предстоятеля єдиної Православної церкви України.

Президент Петро Порошенко представив його як митрополита Київського і всієї України.

Також після обрання нового глави УПЦ глава УПЦ М П Онуфрій офіційно втратив титул митрополита Київського.

Схожі новини