Передплата 2024 «Добрий господар»

На Різдвяному ярмарку продають символ 2019 року — сувенірні свинки по 350 гривень

Глінтвейн подорожчав на 5 гривень, медівка — на 3.

На проспекті Свободи та площі Ринок запрацював традиційний Різдвяний ярмарок, який став візитною карткою Львова під час зимових свят. Триватиме він до 20 січня 2019 року. Арт-директор ТзОВ «Львівські ярмарки» Ольга Гренюх повідомила, цього року Різдвяний ярмарок буде не лише на площі Ринок та проспекті Свободи, а й на Сихові — на площі біля кінотеатру Довженка (щоправда, лише кілька яток). Оренда яток стартує від 35 тисяч гривень за весь період торгівлі.

Завітала на ярмарок ввечері, після роботи. Саме в цей час там ярмаркують багато іноземних туристів та гостей з різних куточків України. Зустріла чимало поляків, білорусів, німців, турків, а серед українців там були переважно кияни та жителі з Прикарпаття. Іноземці не економлять на сувенірах, несуть цілі торби всякого добра на згадку.

У попиті — горнятка із символом Львова, магнітики, новорічні іграшки ручної роботи (з соломи), вироби з кераміки. «Вперше гостюю у Львові, вирішив завітати на ярмарок, — розповів „ВЗ“ турист з Білорусі Елізар. — На відміну від Відня чи ярмарків у Польщі, тут дешеві ціни. На сувеніри витратив півтори тисячі гривень. І це ще не кінець. Планую повернутися сюди за покупками перед від’їздом до дому. Сподобалися ваші печені ковбаски, картопля, смажені вареники, і звичайно — глінтвейн. В одної панянки на ринку дегустував гаряче вино безкоштовно, а потім зробив їй хорошу виручку».

Зауважила, цього року на ярмарку багато яток, де продають медовуху — і на розлив, і у пляшках. Гречана, квіткова, класична, калинова, лісова, настояна на вишнях… Найдешевша медовуха — 100 гривень за пляшку. Деякі медовухи сягають 200 гривень. Маленька склянка гарячої медівки — 30 гривень, велика склянка — 80.

Глінтвейн (150 мл.) — 30 гривень (торік на Різдвяному ярмарку продавали по 25 гривень). Спробувала глінтвейну, щоб зігрітися. Не сподобався. Напій не надто свіжий і дуже приторний… На 3−5 гривень подорожчали й інші гарячі напої. За каву і чай треба викласти з гаманця 15 гривень, капучіно — 20−25, гарячий шоколад — 30, какао — 30. Розчарувала ціна і на бельгійські вафлі. Ще торік за них правили 60 гривень, тепер — 70−75 (залежно він начинки).

Порція курячого шашлика — 60 гривень, ковбаски-гриль — від 35 гривень за 100 г. Порція смажених на пательні вареників — 30 гривень (з начинками з картоплі, картоплі з сиром, капусти).

На ярмарку багато речей, які не вписуються у святковий формат. Як і щороку, тут продають килимки із зображенням Путіна і написом «Витирай ноги» — 120 гривень, туалетний папір із портретом президента Р Ф Путіна — 25 гривень (торік був по 20). Ну і «вишенька на торті» — керамічні дзвіночки з написами — «Хочу сексу», «Виклик жінки», «Виклик чоловіка», «Неси каву», «Хочу масаж»… За такі цяцьки правлять 85 гривень (минулих років — по 65).

Магнітики — 40 гривень, керамічні горнятка — 80, ангелики на ялинку — 100−120. З різдвяних товарів продають набори вертепів — 280−1400 гривень. Чимало покупців полюють за символом нового 2019 року — свинкою. Через попит ціни на сувенірні хряки кусаються. Найдешевша 250 гривень. «Золота» свинка-скарбничка — 300−350 гривень. Велика кулька на ялинку із красивим зображенням свинки -180 гривень. Для господинь продають керамічні ємності для солі і перцю у вигляді свинок — 180 гривень за набір.

Схожі новини