Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Палац спорту на Сихові буде. Але без басейну

Скасували тендер на будівництво Палацу ігрових видів спорту. Тепер його кошторис зменшиться на 300 мільйонів гривень.

Будівництво грандіозного Палацу ігрових видів спорту, що його за майже мільярд держбюджетних гривень планували спорудити на Сихові, призупинено. Нагадаємо, саме заради голосування за його будівництво 30 жовтня у міській раді екстрено зібрали позачергову сесію. Причина такого авралу була в тому, що тендер на будівництво мали оголосити до 1 листопа¬да цього року. Тоді депутати пообурювалися, але все-таки проголосували за це питання. Але не минуло й місяця, як стало відомо, що тендер на будівництво скасували.

Як зазначено в протоколі скасування торгів на сайті електронних закупівель Prozorro, тендерну процедуру скасовано через те, що «виникла необхідність у значному коригуванні предмета закупівлі, бо відпала потреба в оголошенні закупівлі саме за такими характеристиками, які наведені у технічному завданні на цю закупівлю».

Про те, що це означає «людською мовою», журналіст «ВЗ» запитала у директора ЛКП «Палац ігрових видів спорту» Романа Познанського. За його словами, робоча група вирішила скасувати тендер, оскільки виникла потреба вилучити з проекту басейн. «Цим проектом передбачалося облаштування критого басейну для водного поло розміром 33 на 25 метрів, — розповів Роман Познанський. — Однак нещодавно прийняли державну програму з фінансування будівництва басейнів за олімпійськими стандартами, тобто довжиною 50 метрів. Оскільки наш басейн не потрапляв під цю програму, а вартість його досить велика (300 мільйонів гривень), ми вирішили зупинити і відкоригувати проект — без басейну (програма щодо басейнів була затверджена пізніше, ніж програма стосовно будівництв палаців спорту). Натомість усі чотири зали для ігрових видів спорту залишаються — для рег¬бі, гандболу, баскетболу та волейболу. Хочемо додати більше глядацьких місць у залах гандболу та баскетболу, щоб можна було проводити там змагання. Зал для волейболу залишається на 2,5 тисячі глядачів. Зараз проектант має внести в проект зміни з конструктиву фундаментів. Оскільки басейн був на позначці мінус 6 (величина заглиблення), це робило проект суттєво здорожчим, бо ця територія заболочена. Крім того, плануємо розбити проект на черги, тобто буде етапність будівництва. Досі передбачалося одноетапне. Чи треба буде доплачувати за переробку проекту? Ні, бо ми отримали проект на „стадії П“ (проектування), а не на „стадії Р“ (робочий проект). Це означає, що можна проводити коригування».

Скасування тендеру на будівництво Палацу ігрових видів спорту породило у Львові низку припущень щодо того, «звідки ноги ростуть». Подейкують, насправді на Сихові хочуть збудувати черговий торгово-розважальний центр, а весь галас з приводу будівництва Палацу ігрових видів спорту потрібен був лише для того, аби виділити земельну ділянку… На підтвердження таких здогадок є свіжий приклад: на місці занедбаного спортивного комплексу «Спартак» у Львові ось-ось має відкритися спортивний… торгово-розважальний центр «Спартак». Хоча перед тим львівська влада обіцяла, що там відтворять відкритий басейн, купальні, трамплін. Натомість, як повідомили у СТРЦ «Спартак», тут буде супермаркет «Сільпо» (4 тисячі метрів квадратних), 7-зальний кінотеатр Multiplex і спорткомплекс Sportlife площею понад 6,8 тисячі метрів квадратних, із басейном олімпійського стандарту. А також кілька ресторанів та численні магазини. Відкриття комплексу планують на березень 2019 року.

«Ні, на Сихові так не буде, — пояснює Роман Познанський. — Наскільки я знаю, на „Спартаку“ — інвестиційний проект, тобто там задіяні не бюджетні кошти, а приватні. Це не є комунальна установа. Робити з комунального проекту приватний — неможливо. Земельна ділянка на Сихові закріплена за ЛКП „Палац ігрових видів спорту“, йому надали функції замовника будівництва. Тут будуть спортивні зали для регбі, баскетболу, гандболу, волейболу. Про будівництво магазинів не може бути й мови».

«Загалом це класний проект, але завжди є запитання до самого процесу, — розповів „ВЗ“ депутат Львівської міської ради, член бюджетної комісії Андрій Рікота. — Сподіваємося, держава дасть цю субвенцію і можливість реалізувати проект. Питання до посадовців ЛМР: чому так затягнули? Бо в кінці року реалізувати цю субвенцію нереально. Треба було зробити це оперативніше, як це зробили інші міста за аналогічною програмою. Щодо бюджету проекту: вважаю, можна було його оптимізувати, зменшити видатки, щоб цей спорткомплекс був реалізований у найближчі роки. Тепер треба відповідальним чиновникам у Львові діяти швидко й активно, аби отримати субвенцію від держави, а далі дофінансовувати з міського бюджету (планується, що близько 70% вартості будівництва виділять із держбюджету, а решту мають дофінансувати із міського бюджету Львова, а також за рахунок укладення інвестиційних угод та держав¬но-приватного партнерства. — Авт.). Те, що розірвали тендер, означає, що реалізація проекту перекладається на наступний рік. Головне, щоб починати його реалізацію із 1 січня, а не з 1 грудня 2019 року — так, як це фактично вийшло у 2018 році. Бо пропіаритись, дати гарну картинку й ідею — це наші можновладці вміють…».

Скільки тепер коштуватиме будівництво Палацу спорту?

Згідно із інформацією Prozorro, очікувана вартість споруди була 961 мільйон 744 тисячі 256,80 грн. Якщо відмінусувати вартість басейну (300 млн. грн.), отримуємо 661 млн. 744 тис. грн.


У Львові буде ще й олімпійський басейн

За словами Романа Познанського, Львів розглядає можливість взяти участь у державній програмі будівництва басейнів олімпійських стандартів. На неї передбачено з держбюджету 50 мільйонів грн. (на один басейн). Але будувати цей басейн буде не міське комунальне підприємство. У цій програмі планує взяти участь Львівський університет фізичної культури.


Схожі новини