Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

До 40 тисяч зарплати — 35 тисяч «депутатських»: «трудові» у народних обранців з 1 січня знову зростуть

Відколи парламентські оклади прив’язали до прожиткового мінімуму (відповідну постанову депутати ухвалили у грудні минулого року), заробітки народних обранців автоматично «під ялинку» покращуюються. З 1 січня знову примножаться. Оклади поважчають так собі — на копійки (за депутатськими мірками). Але з преміями, надбавками та «другою зарплатою» (щомісячною доплатою на виконання депутатських повноважень, звітувати про використання якої нардепів так і не зобов’язали) суми жирненькі виходять.

За минулий місяць спікера Андрій Парубій заробив 42,4 тисячі гривень, його перша заступниця Ірина Геращенко — 44,6 тисячі, віце-спікер Оксана Сироїд — 38,8 тисячі. Дещо менші заробітки — у голів депутатських фракцій. У листопаді найбільше серед них напрацювали фракційні керманичі «БПП», «Народного фронту» і «Самопомочі»: Артур Герасимов, Максим Бурбак та Олег Березюк отримали по 37 тисяч гривень. Найменше, 23,5 тисячі — очільник групи «Воля Народу» Ярослав Москаленко. Цифри оприлюднили «Українські новини», отримавши з Верховної Ради відповідь на інформаційний запит.

На оклади припадає близько половини зарплати (решта — надбавки і премії). У спікера ставка — 12 прожиткових мінімумів, у першого заступника — 11,5, у віце-спікера — 11. Для рядових депутатів передбачили 10. Благо, що для розрахунку беруть прожитковий мінімум станом на 1 січня календарного року, а то парламентські зарплати по кілька разів на рік зростали б.

З наступного місяця прожитковий мінімум сягатиме 1921 гривні. Тож оклади народних обранців становитимуть від 23 тисяч у голови ВР до 19 тисяч у рядових депутатів. Заодно і надбавки з преміями «підтягнуться». А на додачу і «депутатські» зростуть (наразі парламентарії, включно зі спікером і його заступниками, отримують 35 240 гривень «другої зарплати»). При тому, що і нинішні «трудові» у Верховній Раді скромністю не вирізняються. З «депутатськими» спікер отримує майже 80 тисяч гривень на місяць, голови фракцій та комітетів — понад 70 тисяч, рядові депутати — щонайменше 60 тисяч.

Схожі новини