Передплата 2024 ВЗ

Гірники шахти «Лісова» оголосили «підземний страйк» і погрожують перекрити кордон із Польщею

На Львівщині шахтарям знову боргують і не виплачують зарплати. Через це 97 гірників шахти «Лісова», що у Червонограді, оголосили «підземний страйк».

Як повідомив голова Незалежної профспілки гірників України Михайло Волинець, протест розпочався у понеділок 10 грудня.

На знак солідарності із колегами, що не піднімаються на поверхню, гірники інших чотирьох змін усі ці дні перебувають на поверхні шахти. Вночі вони сплять на місцях, у нарядних кімнатах та лазні.

«Це свідчить про згуртованість та високий дух солідарності, — написав у своєму Ф Б Михайло Волинець. — Шахтарі заявляють: «Якщо наші знаходяться під землею, то ми будемо тут, на підприємстві».

Як повідомила голова профспілки Незалежної профспілки гірників України шахти «Лісова» Мирослава Кафтан, станом на середу, 12 грудня, у копальні на глибині 540 метрів залишалися 78 гірників. Вночі десятьох шахтарів вивезли на поверхню через погіршення стану здоров’я. Того ж дня гірники, які залишалися на поверхні, пройшлися маршем від шахти до центральної площі Червонограда (відстань 8 кілометрів). Там провели мітинг, а потім повернулися на шахту.

Тим часом до Києва виїхали голова Регіонального об’єднання НПГУ міста Червонограда Віталій Оніжук, голова Львівської територіальної організації Профспілки вугільників Олег Турчин та т.в.о. гендиректора ДП «Львіввугілля» Олег Акімов — на зустріч із віце-прем'єром Володимиром Кістіоном. Та, за словами Михайла Волинця, шахтарі не вірять, що влада хоче розв’язувати цю ситуацію. У разі, якщо їхнє питання не вирішуватиметься, вони перекриють трасу до прикордонного переходу з Польщею в районі Рави-Руської.

Тим часом прокуратура Львівщини зареєструвала кримінальне провадження за фактом невиплати заробітної плати шахтарям ДП «Львіввугілля». «Встановлено, що працівникам відокремлених підрозділів ДП „Львіввугілля“ не виплачено 56% заробітної плати за жовтень, а це близько 80 млн. грн., а також за листопад 2018 року. За цим фактом Червоноградською місцевою прокуратурою 11 грудня внесено відомості до ЄРДР за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 175 К К України (невиплата заробітної плати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат)», — йдеться у повідомленні прес-служби прокуратури Львівщини.

Натомість у прес-службі ДП «Львіввугілля» повідомили, що із шахтарями потроху розраховуються, але гроші, та й то не всі, будуть лише за жовтень: «За інформацією головного бухгалтера ДП „Львіввугілля“ Тараса Бабія, 12 грудня на рахунки ДП „Львіввугілля“ надійшли кошти на виплату заробітної плати в розмірі 13% за жовтень 2018 року. Кошти надходять на особові рахунки працівників держпідприємства. Загалом за жовтень буде виплачено 60% заробітної плати».

Схожі новини