Передплата 2024 «Добрий господар»

У Держдепі США назвали «Північний потік — 2» та «Турецький потік» політичним тиском

  • 11.12.2018, 08:13
  • 531

У Вашингтоні вважають російські ініціативи з побудови газопроводу «Північний потік-2», а також «Турецький потік» політичними інструментами, які далекі від суто комерційних проектів.

Про це заявив помічник держсекретаря США з питань енергетичних ресурсів Френсіс Феннон під час телефонної прес-конференції в понеділок, повідомляє Укрінформ.

«Північний потік 2″ й „Турецький потік“ намагаються поглибити залежність (Європи — ред.), а не зміцнювати безпеку. Вони не є комерційними проектами, це політичні інструменти», — заявив Феннон.

Він підкреслив, що на відміну від практики в США, російські енергетичні компанії є продовженням державної політики, а «російська держава використовує енергоресурси для примусових політичних цілей». Зокрема, за його словами, «через „Північний потік-2“ Росія прагне збільшити важелі впливу на Захід, відокремлюючи водночас Україну від Європи».

«Немає жодних причин для того, щоб ми мали довіряти містеру Путіну в будь-якому питанні», — підкреслив Феннон.

США і Європа поділяють західні цінності, зауважив представник адміністрації США. «Ми розглядаємо комерцію як взаємовигідну та взаємну, але ведення бізнесу з проектом „Північний потік — 2“ просто не відповідає цим загальним цінностям», — зауважив Феннон.

Він також підтвердив, що Конгрес США проявляє все більшу зацікавленість у запровадженні санкцій проти «Північного потоку-2».

«Ми очікуємо, що рішучість Конгресу в цьому питанні, у намірі переслідувати російський енергоекспорт після того, що сталося (біля Керченської протоки — ред.) лише зростатиме», — наголосив помічник держсекретаря США.

Чиновник також поінформував, що США продовжують говорити з усіма друзями в Європі на двосторонній і багатосторонній основах. У цьому зв'язку він зазначив, що в Вашингтоні відчувають дедалі більшу стурбованість по «Північному потоку-2» з боку європейських партнерів, у тому числі з боку Німеччини.