Передплата 2024 ВЗ

«Моє джерело натхнення — сама природа»

У львівській «Арт галереї Мадам Пальмгрен» відкрилася виставка художника Юрія Шаповала «Сила тяжіння»

Художника Юрія Шаповала з Прилук називають самородком. Це вже четверта виставка майстра у «Арт галереї Мадам Пальмгрен». Художник виконує імпресіоністичні пейзажі, експериментує з фарбами й образами.

На перший погляд недбалий малюнок, аж занадто розмиті імпресіоністичні краєвиди. Втім, автор, хоч і без класичної художньої освіти, від полотна до полотна еволюціонує. Учасник багатьох всеукраїнських виставок і пленерів, Юрій Шаповал увійшов у сучасний український і міжнародний арт-простір, спираючись тільки на інтуїцію, художнє бачення й талант.

Академічної освіти в сфері образотворчого мистецтва Юрій Шаповал не отримував, живе і вчиться у природи, надає перевагу пленерному живопису. А ще любить писати картини з глибоким філософським змістом. Саме такі роботи представлені в проекті «Сила тяжіння».

Художник надає перевагу техніці пленерного живопису, передає природне освітлення, повітряне середовище за допомогою численних переходів кольорів і відтінків. При цьому навіть найтемніші ділянки наче випромінюють розсіяне світло зсередини. «Головне джерело натхнення й учитель Юрія Шаповала — сама природа», каже пан Юрій.

Юрій Шаповал, за його словами, цінує у мистецтві свободу, волю творити не так, як у світі є, а як сам хочеш і волів би бачити. У майбутньому прагне знайти щось своє, унікальне, систему образів чи техніку.


Схожі новини