Передплата 2024 ВЗ

«Українці — дуже добрі, мене вражають ваша відвага і героїзм»: бразилець — «патріот» розповів про життя в Україні

  • 07.12.2018, 12:28
  • 944

Бразилець Рожеріо Мелло став першим іноземним студентом Тернопільського педуніверситету.

Бразилець Рожеріо Мелло подолав 12 тисяч кілометрів, щоб навчатися в Україні. Студент Тернопільського національного педагогічного університету за півроку зміг вивчити українську мову, повідомляє РБК-Україна.

Рожеріо з міста Каноас, що на Півдні Бразилії, живе в університетському гуртожитку.

Мелло розповів, що легко знаходить спільну мову з тернополянами на вулиці або в магазині, а іноді навіть знімає короткі кумедні ролики свого спілкування.

«Коли бачу в магазині в черзі дітей, кажу: „Привіт!“ Це викликає подив. „У мене все гаразд. А у тебе?“ — продовжую діалог. Діти радіють знайомству», — зазначив він і додав, що українці цінують, коли їх поважають.

«Приїжджі повинні мати повагу до українців, а це перш за все має проявлятися в знанні мови. Я ще не дуже добре розмовляю українською, але хочу вдосконалюватися, відчуваю її в своїй душі», — розповів Рожеріо.

«Козаче, ти говориш українською?!» — не стримують здивування перехожі на вулиці", — навів він реакцію людей.

Рожеріо також зазначив, що дуже важливо бути просто щирим і не уникати спілкування.

«Українці — дуже добрі, та особливо мене вражають ваша відвага і ваш героїзм. Студенти розповідали мені про війну на Донбасі, я читаю новини, знаю, що росіяни нещодавно захопили українські кораблі. Дивуюся, Росія — така велика країна, навіщо їй ще українські території?.. Вірю, що в Україні все буде добре, бо українці — чудовий народ»", — наголосив він.

Бразилець навчається ТНПУ на першому курсі факультету іноземних мов.

«Спочатку хотів навчатися у Запоріжжі, але не сподобалося — індустріальне місто, погана екологія, умови в гуртожитку погані. Зателефонував до знайомої тернополянки, вона порадила мені вуз, в якому сама навчалася. Так я опинився у Тернополі», — розповідає бразилець.

У південному регіоні Бразилії, за словами Рожеріо, 70% населення — вихідці з Європи, у тому числі й українська діаспора.

Бразилець каже, що в захваті він української мови, але гадає, що вивчить й російську.

«Мені подобається українська мова і не подобається російська, тому що я живу в Україні, і я — патріот. Та, можливо, колись вивчу й російську, бо мова не має стосунку до політики. Можу писати українською, читати та розмовляти», — розповідає студент.

Живучи в Україні бразилець закохався в українську музику. Він захопився піснями гуртів «Скрябін» та «Океан Ельзи», а ще — KAZKA. Зізнається, що композицію «Плакала» прослухав понад 500 разів.

Рожеріо мріє відкрити магазин у Тернополі й торгувати бразильською кавою.

Схожі новини