Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Сьогодні відзначають День пам’яті мучеників Романа Кесарійського і Платона Анкірського: прикмети і традиції цього дня

  • 01.12.2018, 09:15
  • 1 228

У перший день зими, 1 грудня, відзначають День Платона і Романа Зимовказівників. У народі говорили: «Платон та Роман вкажуть зиму нам».

Роман Кесарійський був диякон із Палестини, пише асс. Він загинув у часи правління імператора Діоклетіана, на початку IV століття. Роман прославляв Христа і його засудили до спалення. У той час, коли вже горів вогонь, раптово пішов сильний дощ і погасив багаття. Роман залишився неушкодженим. Відтак правитель наказав відрізати йому язика і кинути у в’язницю. Там він і помер.

Відомо, що Платон був братом мученика Антіоха — вони народилися в сім'ї благочестивих християн і отримали відмінне виховання, після чого почали проповідувати християнство на початку своєї юності. Платон дуже часто зустрічався з язичниками і розмовляв з ними для того, щоб навернути у віру. Це відбувалося за часів правління імператора Агрипіна, який відрізнявся нетерпимістю до прихильників християнського вчення. Не дивно, що він розпорядився заарештувати Платона і влаштував суд, на якому вимагав, щоб проповідник відрікся від своїх переконань. Платон відмовився зробити це, за що його було закатовано і вбито, пише UkrMedia.

З давніх-давен український народ шанує святого Романа як цілителя. Зараз існує жарт, що свято Романа розпочинає цикл новорічно-різдвяних свят. «Від Романа до Йордана» — кажуть у народі. Адже незабаром святкуватимуть іменини Андрія, Миколая, католицьке Різдво, Новий Рік… Наші предки вважали, що треба уважно стежити, яким буде день 1 грудня. Бо за певними прикметами можна спрогнозувати, якою буде погода взимку. Зокрема, вірили, якщо перший день зими буде ясним і теплим, такою і вся зима буде. Якщо дме сильний вітер, то взимку будуть сильні хуртовини та віхоли.

Народні прикмети на 1 грудня

Існує народна прикмета, якщо 1 грудня тепло на вулиці — зима буде теплою і м'якою, і навпаки Вітер дме сильний 1 грудня — взимку віхол і хуртовин буде багато Якщо 1 грудня погода протягом дня швидко змінюється, то зима взагалі буде дуже мінливою. Потрібно спостерігати за погодою 1 грудня вранці, вдень і ввечері — це дозволить дізнатися, якою буде погода в грудні, січні і лютому.

Кола навколо місяця — незабаром буде мороз. Ворона по дорозі ходить — буде відлига. За народною прикметою, комар в будинку з'явився 1 грудня — чекай відлиги.

У давнину таком цим двом мученикам молилися для матеріального благополуччя. Вранці перед початком будь-якої роботи неодмінно йшли в церкву, оскільки вірили, що після цього в сім'ї будуть водитися гроші.

Селяни у цей час також займалися виготовленням посуду, кахлів, черепиці, причому, використовували для цього особливу техніку. При виготовленні посуду використовували липу, яка легко полірувалася і гнулася. Предки вважали, що липа здатна захистити людину від нечисті.

Обряди й традиції цього дня

У цей день настає календарна зима, і в свої права входить грудень. У народі про цю дату навіть склали приказку: «Платон та Роман вкажуть зиму нам», тобто з першого грудневого дня визначали, яким буде зимовий період — суворим або м'яким, сніговим або з морозами на голу землю. Причому спостереження вели протягом усього дня: по ранковій погоді судили про початок зими, денній — про середину зими, за вечірньою — про кінець. А якщо протягом дня погода туди-сюди змінюється, значить, і зима буде мінлива.

Наші предки вважали, що святі Платон і Роман не тільки вказують на майбутню зиму, але і допомагають пережити її. В молитвах у них просили сил і здоров'я, щоб витримати суворі зимові місяці, а ще молилися про щедрий урожай наступного літа.

Зробіть це сьогодні, щоб в кишенях завжди водилися гроші

Святим Платону та Роману моляться ще про матеріальний достаток. Зробити це треба відразу після пробудження, до того, як приступите до повсякденних справ і турбот. Здавна наші предки вірили, що після такої молитви фінансові труднощі обов'язково вирішаться. Буде краще, якщо для залучення в сім'ю достатку і добробуту, в цей день ви сходите у церкву і замовите молебень.

Для того щоб весь майбутній рік гроші водилися, проведіть маленький обряд. Візьміть монету (бажано найбільший номінал), покладіть її на долоню і промовте: «Платон і Роман насипте мені грошей повну кишеню». Цю монетку носіть з собою протягом всього року, і ніде нею не розплачуйтеся.

Є ще кілька простих обрядів, які допоможуть позбутися від безгрошів'я

Коли ніч буде зоряна, вийдіть на вулицю, подивіться на небо і вимовте замовні слова: «Як багато на небі зірочок, як повно в морі води, так і у моєму гаманці нехай буде багато грошей. Амінь».

Якщо побачите, в небі пташину зграю, то зупиніться, затримайте на ній свій погляд і скажіть слова змови: «Як багато пір'я на них народиться, настільки багато грошей в гаманці не переводиться».

Гроші будуть притягуватися, якщо з ними поводитися шанобливо. Зберігати купюри треба в разглаженному вигляді, а не зім'ятими. Бажано, щоб гаманець був зеленого або червоного кольору. Це зовсім не означає, що якщо ваш гаманець іншого відтінку, то треба його викидати і купувати новий. Просто покладіть всередину в одне з відділень червону шовкову стрічку, вона володіє не менш привабливою для грошей силою.

Схожі новини