Передплата 2024 «Добрий господар»

Проїзд буде 7−8 гривень і пенсіонери таки їздитимуть на халяву

Львівські перевізники погодились на вимогу Львівської міської ради щодо безкоштовного перевезення пенсіонерів за умови підвищення їм тарифу не до 9 гривень, а до 7−8.

Як повідомив журналісту «ВЗ» заступник директора департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрій Білий, новий тариф не затвердять на початку грудня, як цього раніше вимагали перевізники. Це може статися не раніше 20-го грудня, бо мерія очікує ще на погодження проекту тарифу від Антимонопольного комітету Львівщини. Відтак нові розцінки слід чекати або наприкінці грудня, або на початку нового року.

«Тривалий час у місті ведуться перемовини та дискусії з перевізниками, — каже Андрій Білий. — Спочатку вони шантажем вимагали коригування тарифу, погрожуючи зупинити перевезення. Позиція мерії була чіткою — мінімальне коригування тарифу можливе лише за умови, що усі приватні перевізники будуть безкоштовно возити пенсіонерів. Розуміємо, що зростає заробітна плата, витрати на паливо, але ми також маємо врахувати той факт, що сьогодні люди не готові плати набагато більше (9 гривень. — Авт.), особливо, пенсіонери. Вдячні комунальному перевізнику АТП-1, який весь цей час надавав таку послугу пенсіонерам безоплатно, незважаючи на фінансові збитки. Звичайно, ще одна умова ведення перемовин щодо коригування тарифу — це якість надання послуг».

За його словами, у Львові не можна залишати надалі тариф у 5 гривень, бо маршрутки справді зупиняться. Великі обласні центри України (Київ, Харків, Одеса, Дніпро) уже давно їздять по 7−8 гривень. Проте у кожному з цих міст для пенсіонерів введено умови для безкоштовного проїзду. Хтось дозволяє возити по два пільговики пенсійного віку в одній маршрутці, дехто ввів безкоштовні години (не у «час пік»). Нагадаємо, свого часу у Львові також були безкоштовні години для пенсійних пасажирів — з 11 до 16-ї. Та цю ініціативу оскаржили в суді і скасували. Андрій Білий каже, тепер львівська мерія не може розглядати цього варіанту і вважає, що усі пенсіонери мають їздити безкоштовно. Бо якщо це зробити лише в комунальному транспорті, тоді він буде занадто завантажений.

Схожі новини