Передплата 2024 «Добра кухня»

Швидкість руху на в’їздах у населені пункти України хочуть обмежити

  • 28.11.2018, 17:09
  • 582

В Україні пропонують впровадит практику створення на в’їздах у населені пункти спеціальних технічних засобів зниження швидкості руху.

З відповідною ініціативою виступило Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ, повідомляє прес-служба відомства.

«Внаслідок ДТП в Україні щорічно гине близько 4 тис. людей. З них майже 20% — внаслідок перевищення безпечної швидкості. Ми продовжуємо створювати заходи для підвищення безпеки на дорогах. Особливо це стосується ділянок дороги при в’їзді до населених пунктів, де швидкість має бути значно нижча, ніж на трасах. Тому в проекті оновлених ДБН (Державні будівельні норми — ред.) пропонується запровадити ще одну європейську практику — проектувати спеціальні острівці на трасах при в’їздах до населених пунктів. Вони мають напівовальну форму і штучно створюють вигини проїзної частини, чим змушують водіїв знижувати швидкість і бути більш уважними за кермом», — заявив заступник міністра Лев Парцхаладзе.

У країнах Євросоюзу аналогічна система носить назву traffic calming і являє собою цілий комплекс різних технічних засобів зниження швидкості з використанням спеціально спроектованих нерівностей і звужень доріг.

Даний комплекс, запевняє Парцхаладзе, робить неможливим перевищення швидкості руху на трасах.

Згідно із запропонованими змінами, такі острівці мають влаштовуватися на смузі руху у напрямку населеного пункту та бути підвищені над проїзною частиною на висоту 5−10 см поза населеними пунктами та 15−20 см — в населених пунктах. Крім цього, місця проектування острівців необхідно облаштовувати відповідними технічними засобами.

Схожі новини