Передплата 2024 «Добра кухня»

У Львові на громадських слуханнях не дійшли згоди щодо підвищення вартості проїзду у маршрутках

  • 27.11.2018, 11:55
  • 525

На громадських слуханнях, які відбулись учора, 26 листопада, у переповненій великій сесійній залі ЛМР не підтримали ані підвищення вартості проїзду в автобусах Львова, ані його заборону.

Про це повідомляє Твоє місто.

На слухання зійшлись перевізники, водії, представники громадських організацій та мешканці Львова.

Слухання ініціював депутат ЛМР Ігор Зінкевич. За його словами, люди готові платити більше за проїзд, але лише тоді, коли водії будуть дотримуватися графіків і чітко виконувати свою роботу.

На думку керівника Асоціації перевізників Львівщини Івана Велійки, якість буде лише тоді, коли перевізники зможуть купити новий рухомий склад, але з нинішнім тарифом це зробити нереально.

«60−70% пасажирів не платять за проїзд. Економічно обґрунтованим тарифом нині є 8,21 грн. Наявний тариф же можливий за умови нульової рентабельності. Скільки ми ще будемо їздити в таких умовах — ми не знаємо, але проблема нікуди не зникне», — каже керівник комунального «АТП-1» Орест Хамула.

Серед вимог учасників громадських слухань було впровадження електронного квитка, підвищення тарифу лише за умов покращення якості перевезень, забрати готівку у водія та запровадити монетизацію.

На думку заступника керівника департаменту житлового господарства та інфраструктури Андрія Білого, місто погодиться на подорожчання проїзду за умови, що пенсіонери їздитимуть безкоштовно.

«Хто візьме на себе відповідальність, коли зовсім скоро транспорт у Львові просто не вийде на маршрути? Коли ми говоримо, що в інших містах піднімають тариф і водночас зростають показники собівартості цього тарифу, то питання, чи піднімати вартість не стоїть. Виникає питання лише, на скільки», — каже Андрій Білий.

Наприкінці слухань Ігор Зінкевич запропонував перевізникам та управлінню транспорту впродовж трьох місяців використовувати компостери та залучати контролерів ЛКП «Львівелектротранс» для перевірки пільговиків, а також оприлюднити розрахунки рентабельного тарифу й визначити ціну. Після чого мешканці зможуть погодитись на подорожчання проїзду.

Втім за результатами голосування, лише 47 зі 170 зареєстрованих учасників громадських слухань підтримали цю пропозицію. Тож до єдиного рішення щодо нового тарифу на проїзд так і не дійшли.

Схожі новини