Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Король Данило», якого ми не знаємо

В український прокат вийшов історичний блокбастер режисера Тараса Химича.

22 листопада у львівському кінотеатрі «Планета Кіно» (ТЦ «Форум») відбувся прем’єрний показ картини «Король Данило» режисера Тараса Химича за участю акторів і знімальної групи. Над своїм другим фільмом (після виходу на екрани стрічки «Жива») Тарас Химич працював два роки. Цей фільм був знятий без підтримки держави — на кошти творців, спонсорів і простих українців. Давали на нове українське кіно хто скільки може…

«Король Данило» — перший український блокбастер, фільм створений на основі історії життя короля Данила Романовича. За сюжетом, 1238 року Данило Галицький нападає на замок у Дорогочині, бере у полон магістра лицарського ордену Добжинських братів. Той переконує князя разом протистояти навалі монгольського хана Батия. Згодом магістр посприяв тому, аби Данило отримав корону від Папи.

Більшість сцен зняли у передмісті Львова. Спеціально для зйомок побудували декорації середньовічного міста Холм. Колись це місто було столицею Галицько-Волинського князівства, зараз — на території Польщі. Творці фільму консультувалися з істориками й архітекторами. Відтворювали історичні події за світлинами архео-логічних знахідок XIIІ століття. Вперше за роки незалежності на одному знімальному майданчику працювало 40 українських каскадерів. У ковалів замовили 100 мечів. Для акторів пошили понад 200 комплектів одягу у середньовічному стилі.

Приємно було бачити на великому екрані знайомих львівських акторів — Олексія Кравчука, Олега Сікиринського та Альбіну Сотникову. За словами помічника режисера і одного з художників фільму Олексія Ланя, «Король Данило» — ігровий фільм, базується на історичних подіях, однак у ньому є частково додумані моменти, — «для того, щоб було цікаво». Роль Данила Галицького зіграв 38-річний каскадер Сергій Ярмошенко із Запоріжжя. Це його перша головна роль у кіно. Під час зйомок фільму режисеру довелося замінити виконавця головної ролі — замість тернопільського співака Сашка Алєксєєва затвердили запорізького актора кінного театру Сергія Ярмошенка. Усі трюки у фільмі Ярмошенко виконав сам.

Фітнес-тренер Роман Муць зіграв у фільмі роль Ульва — найманого вбивці, що хотів зарізати Данила Галицького. Роман Муць розповідав перед прем’єрою: «Це моя перша робота у фільмі. Досі не знімався у кіно. Як потрапив? Прийшов на кастинг і мене затвердили. Зйомки відбувалися на високому рівні — усе було злагоджено. Нічого не було надскладного. Єдине, що у холодну пору вилив на себе відро води. Цього вимагав кадр. Попри те, що добре вчився у школі, дізнався з фільму багато цікавих моментів. Данилові доводилося не лише воювати із зовнішніми ворогами, а й з внутрішніми, бо було багато зрадників».

А виконавцеві ролі Василька — брата Короля Данила, якого зіграв актор театру імені Івана Франка з Івано-Франківська Юрій Вихованець, довелося навчитися багато чого нового: і верхи на коні скакати, і вправно фехтувати мечем. А ще… набрати 9 кілограмів ваги. «Більшість часу ми проводили на полі зі зброєю, а це було і болото, і пилюка, і спека… Але це не було важко. Я від цього кайфував», — сказав Юрій Вихованець.

Схожі новини