Передплата 2024 ВЗ

В УПЦ МП заявили, що не підуть з Почаївської Лаври та пригрозили судом

  • 24.11.2018, 12:32
  • 982

В УПЦ Московського патріархату заявляють, що рішення Мін’юсту про скасування державної реєстрації про право користування на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не позбавляє чоловічий монастир УПЦ МП права ними користуватися.

Про це у Facebook написав голова Юридичного відділу УПЦ МП протоієрей Олександр Бахов.

Як стверджує Бахов, на сьогодні договір від 2003 року про користування спорудами (храми, дзвіниця, келії та ін.) Свято-Успенської Почаївської лаври за чоловічим монастирем УПЦ, є діючим і не скасованим.

«Звертаю увагу: рішення Мін'юсту про скасування державної реєстрації (вилучення із реєстру запису) про право користування на споруди Свято-Успенської Почаївської лаври не відміняє і не скасовує договір про користування від 2003 року. Водночас право користування, набуте до 2013 року, не підлягає обов'язковій державній реєстрації», — написав він.

При цьому він наголосив, що згадане рішення Мін'юсту може бути скасовано у судовому порядку.

«Прохання до усіх зацікавлених осіб, не розпалювати релігійної ворожнечі, та утриматись від протиправних дій відносно віруючих та братії монастиря», — додав представник УПЦ МП.

Раніше «ВЗ» писав, Мін'юст України ухвалив рішення про позбавлення релігійної організації «Почаївська Свято-Успенська лавра», пов'язаної з УПЦ МП, права користування комплексом споруд. В ході перевірки міністерство з'ясувало, що дозвіл видали з порушеннями.

Як писав «5 Канал» 13 листопада, споруди Почаївської лаври, які перебувають у державній власності, передали в оренду Московському патріархату аж до 2052 року рішенням реєстратора. Два великі собори, монастирські келії, архієрейський будинок — загалом шість споруд лаври, площею більше як 7 тисяч квадратних метрів.

В 2003 році, за часів прем’єра Віктора Януковича, споруди Почаївської лаври були вилучені зі складу Кременецько-Почаївського заповідника. І лише у 2018 році Міністерство культури доручило державному заповіднику їх повернути. Заповідник першим звернувся до реєстратора з претензією на споруди Лаври, але святині дісталися Московському патріархату.

У зв’язку з цим представник Міністерства культури, права та інтереси якого було порушено, оскаржив до Міністерства юстиції незаконні дії державного реєстратора.

Схожі новини