Передплата 2024 «Добрий господар»

Голодомор вважають злочином проти українського народу і на заході, і на сході

У четверту суботу листопада в Україні вшановують пам’ять жертв Голодоморів. Для більшості українців ця дата асоціюється насамперед з великою трагедією 1932−1933 років, яка забрала мільйони життів.

У тому, що це був злочин, спрямований на винищення українського народу, переконані 79% громадян. Це на третину більше, ніж було ще вісім років тому.

Як засвідчили результати соціологічного дослідження групи «Рейтинг», Голодомор 1932−33 рр. вважає Геноцидом українського народу більшість громадян не лише на заході (92%) й у центрі (83%) України, а й на сході (67%) і півдні (70%).

На запитання, хто насамперед винен в організації Голодомору, 47% опитаних назвали прізвище Сталіна. Тих, хто обрав варіант відповіді «центральне керівництво СРСР» — 39%. Майже кожен третій покладає вину за Геноцид на радянські каральнi органи, кожен четвертий — на тодішнє вище керівництво УРСР. Є і такі, що досі списують трагедію на неврожай через природні умови (5%). І ті, хто вірить, що голодні смерті — на совісті куркулів, котрі відмовлялися добровільно віддавати врожай.

Щороку у День пам'яті жертв Голодоморів на площах міст, у містечках і селищах, у вікнах домівок спалахують вогниками поминальні свічки. 24 листопада до вже традиційної акції долучаться мільйони українців. 68% опитаних «Рейтингом» заявили, що запалять свічку пам'яті. Тих, хто не планує доєднатися до акції, — 21%.

Схожі новини