Передплата 2024 «Добра кухня»

У віллі Бачевських постане… скляний ресторан

В управлінні охорони історичного середовища мерії кажуть, що власники хочуть отримати усі дозволи заднім числом.

У знаменитій віллі Бачевських, що на вулиці Вітовського, 35-А, яку уже тривалий час реконструюють, а відтак питання обросло скандалами, постане сучасний ресторан із скляним входом. Про це повідомили на громадських обговореннях представники компанії «Кас Консалтинг», які придбали будівлю ще 2016 року.

«Кас Консалтинг» купило віллу, не знаючи про те, що це пам’ятка архітектури місцевого значення. Принаймні так кажуть представники фірми. І одразу почали реконструкцію, при чому без жодних дозволів… Начальник управління охорони історичного середовища Львівської міської ради Лілія Онищенко заявила, що тепер заднім числом хочуть все узаконити. Нарікає, що представників її управління не допускали на віллу, щоб проінспектувати процес і зупинити незаконні роботи. «Єдиний орган, який міг їх зупинити — інспекція Держархбудконтролю, — зауважила чиновниця. — Але інспекція на наші звернення не реагувала. Тепер вони там встановили чорні пластикові вікна і встановлять чорні ринви. Власники сплатили лише 17 тисяч гривень штрафу за спотворення фасаду, але не повернули будівлю до первісного вигляду і тепер хочуть узаконити все „зроблене“. Там буде ресторан».

Нагадаємо, цього року фасад вілли Бачевських перефарбували з жовтого у потворний сірий колір. Нищення фасаду викликало неабияке обурення захисників історичної спадщини. У ситуацію втрутилися чиновники мерії.

Вілла Бачевських — пам’ятка архітектури місцевого значення, збудована 1926 року. Архітектор — Вітольд Якімовський. У міжвоєнний час у цьому будинку проживав власник лікеро-горілчаної фабрики Стефан Бачевський. За Польщі тут розміщувався почесний консулят Австрії, а в часи Радянського Союзу — дитячий садок. Згодом у віллі заселився банк.

Схожі новини