Передплата 2024 ВЗ

Біля Львова відшукали унікальні документи

  • 20.11.2018, 15:55
  • 1 301

Понад два роки тривали вивчення і дослідження архіву парафії Введення в храм Пресвятої Богородиці УГКЦ села Вовкова Пустомитівського району.

Їх проводили директор Музею Миколи і Корнила Устияновичів села Вовкова Пустомитівського району Наталія Смоляна і завідувач експозиційного відділу «Історія УГКЦ» Львівського музею історії релігії Наталія Матлашенко.

Під час роботи було виявлено низку цікавих документів, що стосувалися життя і діяльності парохів церкви Олександра Мійського і Михайла Волинця як капеланів УГА та національно свідомих українських душпастирів періоду Української революції. Серед документів парафії було знайдено метрики смерті бійців УГА, які поховані в 1919—1920 роках у місті Гнівані Вінницької області. Документи, ймовірно, зберіг отець Михайло. Вдалося встановити 167 імен полеглих. На сьогодні ці метрики — єдині уцілілі документи такого змісту періоду перебування УГА за Збручем.

Сторінки метрики смерті бійців УГА, похованих у місті Гнівані. З парафіяльного архіву с. Вовків
Сторінки метрики смерті бійців УГА, похованих у місті Гнівані. З парафіяльного архіву с. Вовків

Ці та інші матеріали стали основою проведення науково-теоретичної конференції до «100-річчя ЗУНР у контексті Вовківщини». Організаторами її стали відділ культури Пустомитівської райдержадміністрації, Львівський музей історії релігії, Музей Миколи і Корнила Устияновичів села Вовкова. Про «Дослідження парафіяльного архіву церкви Введення в храм Пресвятої Богородиці с. Вовкова» вестиме мову науковий співробітник ЛМІР Наталія Матлашенко.

У конференції візьмуть участь історик-краєзнавець, вчитель історії гімназії міста Гнівані Олександр Коваль, онука священика Олександра Мійського Тетяна Брилинська, науковці Львова, дослідники, реставратори, священнослужителі, члени родин парохів села Вовкова.

Науково-теоретична конференція розпочне свою роботу у четвер, 22 листопада, о 14 годині у приміщенні Львівського музею історії релігії, що у Львові на площі Музейній, 1.