Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Відбувся IV Міжнародний мистецький проект «Європейські музичні зустрічі у Львові»

Уже четвертий рік поспіль до Львова приїжджають дитячі музичні колективи зі сусідньої Польщі.

Учні спеціалізованої музичної школи імені Соломії Крушельницької цілий рік готують програму, щоб показати високу майстерність перед однолітками такої ж музичної школи з Польщі. Поляки також не їдуть з «порожніми руками». Польські школярі демонструють свої таланти у Львові. А потім такі зустрічі для українських учнів організовує польська сторона.

Засновником проекту є директор спеціалізованої музичної школи імені Соломії Крушельницької, заслужений діяч мистецтв України Лев Закопець. Цьогорічний мистецький проект проходив під патронатом Міністерства культури України, за підтримки та фінансування Українського культурного фонду та партнерської співпраці музичної школи С. Крушельницької з Генеральним Консульством Республіки Польща у Львові.

Ця мистецька ініціатива покликана презентувати музичну культуру України та Європейських країн, укріпити міжнародні зв’язки, відкрити нові таланти, збагатити молодь неповторним досвідом.

У рамках цьогорічного проекту вперше створено Міжнародний симфонічний оркестр за участю учнів середніх спеціалізованих музичних шкіл-інтернатів міст Львова, Києва, Одеси, Харкова та учнів спеціалізованих музичних шкіл Республіки Польща. 19 листопада на сцені Львівської Національної філармонії відбувся концерт-презентація молодіжного оркестру. Як сказав Лев Закопець, «Мостики ми будуватимемо для тих молодих людей, які сидять ось тут, на сцені. Їх тут 68. Тільки незаангажовані молодь і педагоги творять майбутнє, нову історію. Ми маємо що показати. Наша культура невмируща».

Під час концерту оркестранти зіграли твори класиків. Особливо вразила всесвітньо відома «Мелодія» Мирослава Скорика. Кожна нота знайшла шлях до сердець слухачів. Диригували заслужений діяч мистецтв України Руслан Дорожівський (Україна) та Аґнєшка Сродовська (Польща). Вони разом з оркестром «проживали» музику, пропускали через себе й віддавали залові. Це було неймовірно.

Лев Закопець розповів журналістові «ВЗ» про амбітні плани щодо проекту на майбутнє: «У мене є мрія найближчим часом гастролювати Польщею і надалі мати можливість презентувати музичну культуру спільно з нашими колегами. А ще я був у відрядженні в Німеччині, маю попередню домовленість з гімназією ім. Й. С. Баха про можливість долучення до оркестру їхніх музикантів. Це вже буде оркестр Україна-Польща-Німеччина. Хотів би провести перемовини з іншими європейськими країнами. Можливо, через кілька років на одній сцені зберуться представники всіх країн Євросоюзу. Я докладу максимум зусиль як музикант, педагог, щоб ці мрії наших дітей, молодих музикантів здійснювалися».

Схожі новини