Передплата 2024 ВЗ

Скандал у Львівському училищі: учні нарікають на незаконну експлуатацію праці та хабарництво, керівництво закладу все заперечує

  • 19.11.2018, 16:43
  • 3 236

Студенти Львівського міжрегіонального училища залізничного транспорту № 52 скаржаться на незаконну експлуатацію робочої сили, яка відбувається з вказівки директора училища.

Зокрема, їх змушують розвантажувати фури (інколи навіть вночі), бетонувати стовпці, встановлювати їх та натягувати паркан.

Про це розповів один із учнів училища на умовах анонімності, оскільки за розголошення його можуть вигнати з навчального закладу, повідомляє ТСН.

«Учні під час виробничого навчання, які повинні займатися у майстернях училища та вивчати на практиці роботу залізничного транспорту, вчитися виготовляти деталі тощо за вказівкою директора, виконують роботу на території училища. Учні згідно з розкладом мають виробниче навчання в середньому 3 дні на тиждень, тобто на теорію всього 2 дні на тиждень. Є діти, які мають серйозні проблеми зі здоров'ям, для яких така робота протипоказана, але їх усе одно змушують працювати. Неодноразово, посеред ночі будять та забирають декілька осіб на відвантаження фури, яка повністю забита книжками», — розповів студент.

За словами співрозмовника, наразі студентів нібито примушують прокладати плитку, яку піднімають три хлопці. Крім того, взимку попри погоду дітей примушують розчищати велику територію училища від снігу, колоти лід, посипати територію сіллю та піском. «Один з учнів отримав виробничу травму, та цей факт намагалися згладити. Наразі студенти займаються викладанням плиток. Виробниче навчання від 8:30 до 14:00 години, але нерідко буває таке, що діти працюють від 8:30 до 17:00 щоби заробити відгул», — розповів учень.

Крім того, в училищі нібито, як стверджує студент, практикується хабарництво під час складання іспитів.

«Незважаючи на те, що кожен учень добровільно-примусово при вступі до училища переводить на рахунок по 700 гривень, та в процесі навчання неодноразово в добровільній формі також вимагають поповнювати рахунки. Всім здається підозрілим, адже у цьому училищі вчиться приблизно 500 дітей, та кожен переказує ці суми на рахунок, незважаючи ні на що, гуртожиток у жахливому стані, двері не зачиняються, сирість, туалети брудні, тепла вода лише у підвалі у душі, який у цвілі, директор при цьому їздить на дорогому позашляховику», — стверджує студент.

За його словами, будь-який залік зі спецпредмету в одного з викладачів можна здати за 100 грн на оцінку 10 балів. В середньому таких заліків 3−4 на тиждень, відповідно протягом тижня необхідно заплатити 300−400 грн. «Для когось це копійки, а для когось великі гроші. В середньому на місяць потрібно витратити 1500 грн», — додав він.

У соціальній мережі Facebook створена сторінка, на якій є декілька дописів, зокрема, про незаконні дії з боку керівництва закладу стосовно студентів. Остання публікація від 29 жовтня присвячена обставинам, що нібито протягом вересня-жовтня систематично примушували неповнолітніх учнів розвантажувати фури з книжками для шкіл Львівської області, які друкує Міністерство освіти та науки.

ТСН.ua вдалося взяти коментар у керівника навчальної установи Ігоря Матвієва, який заперечив будь-які факти експлуатації учнів. Він зауважив, що все вище викладене не більше ніж наклеп, до якого причетна викладачка училища.

«Я скажу, що це не більше як наклеп, який не має під собою ніякого підґрунтя. Ніякої експлуатації праці неповнолітніх немає. Вже один допис був на Facebook. Це — Мацура Надія Олексіївна, наш викладач технічного креслення, людина на тому спціалізується, постійно займається наклепом, брехнею, перекручуваннями, зокрема у цій ситуації, 25 років вже цим займається», — розповів директор училища.

За його словами, виконанням усіх робіт займаються технічні та інженерні робітники. «Якщо ми чимось і займались, щоб покращити стан матеріально-технічної бази, — це стосувалося ремонту на першому поверсі. Повністю зробили ремон силами столярів, сантехніків, електриків, чергових на провідних. Якщо десь і використовували [працю учнів] - тільки за їхнім бажанням і тільки позаурочний час, якщо потрібно було щось підмести, або наразі, наприклад, висадили двісті ялинок. Я не вважаю, що облагорождення території — це експлуатація дитячої праці», — зауважив Матвіїв.

Керівник закладу також заперечив факт примусового розвантаження фур з книжками учнями училища.

«Вантажівки привозять до Львова від 10 до 40 тонн підручників, залежно від того, скільки Міністерство відвантажує, і згідно з угодою з депаратментом освіти і науки, ці підручники тимчасово зберігаємо у себе. Якщо і доводиться колись ці підручники допомогти розвантажити, коли департамент немає таких потужностей (а нині фактично таких і немає), ми вийшли на студентів, які проживають у гуртожитку, ті, хто бажав, допомагали після уроків. Там пакети невеликі, 10 підручників у пакеті — це 3−4 кг. Вони залюбки це роблять, їм навіть подобається», — зазначив директор.

Крім того, Матвіїв зауважив, що хабарництво в училищі є неможливим. «І мови не може бути. По-перше, у нас 490 учнів, з них 411 проживає у гуртожитку, 90% - це з малозабезпечених родин. Ці діти чекають на стипендію, як на манну небесну, а дехто взагалі на цю стипендію живе, тому що батьки не можуть дозволити забезпечувати родину, і вони не завжди додому їздять, бо не мають на що купити квитка», — зауважив директор.

За його словами, про хабарництво навіть «образливо чути». «Це абсолютна вигадка», — сказав Матвіїв, підкресливши ще раз, що за все це наклеп, за яким стоїть згадана вище вчителька.

Схожі новини