Передплата 2024 ВЗ

У Дніпрі народився найкрихітніший малюк в Україні

  • 18.11.2018, 09:15
  • 4 322

У Дніпрі зафіксували рекорд — найменший український малюк, що вижив і виріс здоровим.

Він важив менше півкілограма, повідомляє ТСН.

Вага 470 грамів, зріст 28 сантиметрів- таким рекордно маленьким Захарчик з’явився на світ два роки тому. «Ось розмір шприца — 20 мілілітрів. І ось наша дитина. Ці ручки, ніжки — до нього доторкнутися було страшно, крихітний просто», — пригадує лікар.

Мама не одразу наважилася навіть подивитися на щойно народжених двійнят — пологи були терміновими, на два з половиною місяці раніше строку. Першим з’явився Марк — трохи більший за 700 грамів. За чотири хвилини Захар — ще менший. «Я заплющила очі. Мені лікарі казали: матусю, подивіться на діток своїх. А я просто ось так головою робила. Через пару годин пішла в реанімацію, і там усе побачила на власні очі. Перше було: будуть жити?», — досі плаче мама Юлія Подопригора.

«Почався порятунок із першої секунди народження. Шанси, звичайно, були мінімальні. Але все одно надія нас не полишала, ми вірили в диво», — зізнається керівник відділення перинатального центру Олена Верещак.

На аппаратах штучної вентиляції легенів із боротьбою за кожен грамм ваги двійнят у реанімаціях рятували два з половиною місяці. Захарчик став офіційно найменшим українцем, що народився і живе. Його ім’я тепер — в національному реєстрі.

У міжінародний день передчасно народжених малюків увесь світ закликає батьків не втрачати надію. Довго, дорого, з неймовірним терпінням батьків та надзвичайними зусиллями лікарів — та перемог стає дедалі більше. За світовою статистикою, понад 18% ранніх пташок виростають цілком здоровими.

Схожі новини