Передплата 2024 ВЗ

Які негативні емоції можуть призвести до хвороб

  • 17.11.2018, 17:58
  • 4 024

Наше тіло дуже вразливе до емоцій і «всі хвороби з голови» — не порожня фраза. Існує цілий напрям у медицині — психосоматика, яка вивчає вплив психологічного стану на самопочуття.

Про це повідомляє nv.ua.

Більшість психосоматичних захворювань пов'язана з поточними стресами і невирішеними проблемами. Але також певні особисті якості можуть сприяти розвитку хвороб. Це називається преморбід особистості.

Наведемо деякі приклади психосоматичних захворювань і станів:

Виразка шлунка або 12-палої кишки розвивається у людей, які заздрять іншим, але соромляться цього почуття.

Закрепи — кара жадібних людей.

Часті бронхіти — можуть означати, що людину сильно хвилює певна тема, яка може вилитися в конфлікт, а вона його хоче уникнути.

Ангіна — невиражена і пригнічена агресія.

Дитячі постійні застуди — знак, що дитині не вистачає уваги батьків, і вона своєю хворобою «просить» їх побути з нею поруч.

Болі в шиї — страх перед ситуацією або людиною (немов голова ховається в плечі). Також це може свідчити про те, що людина занадто багато на себе взяла («звалила важку ношу на плечі», «посадила когось на шию»).

Гіпертонія і деякі хвороби серця розвиваються у гіпервідповідальних людей, трудоголіків, які не можуть розслабитися або делегувати частину роботи.

Побутує думка, що й онкологія має психологічні причини: розчарування в собі, невдоволення собою, своєю роботою і життям, звинувачення у своїх невдачах всіх навколо і надмірна жалість до себе.

Увага! Психологічний стан може бути причиною розвитку хвороби, але не обов'язково нею є. І вже точно не єдина. Наприклад, при болях у шиї варто звернути увагу на кількість часу, проведеного за комп'ютером, і свою поставу. Правильне положення тіла під час роботи та візити до масажиста здебільшого вирішать проблему.

Також у психосоматиці є дуже поширена категорія симптомів, що характеризують невроз. Найчастіше це:

неясні болі у шлунку і кишківнику,

запаморочення і слабкість,

проблеми зі сном,

неуважність і забудькуватість,

дратівливість або плаксивість.

Водночас усі медичні дослідження показують нормальні результати. Тоді людині потрібно в першу чергу звернутися до невролога, а потім, імовірно, і до психотерапевта.

У будь-якому разі, якими б не були скарги, найкраще лікуватися не тільки у профільного лікаря, але і проконсультуватися з психологом. Як би фантастично це не звучало, але навіть імунітет у позитивно налаштованих людей вищий, ніж у пригнічених. Тому вчіться розслаблятися, відсторонюватися і більше радійте.

Схожі новини