Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Львівщині у рази зросла захворюваність на кір

Понад 200 осіб із діагнозом кір за станом на 14 листопада перебувають на лікуванні у Львівській обласній лікарні. Від початку року на кір захворіли 6300 людей. З них близько 70% були невакциновані, 11% прийняли лише одну дозу вакцини проти кору.

На Львівщині порівняно з іншими областями зафіксована найбільша кількість хворих на кір. Двоє дітей цього року померли від ускладнень кору, повідомляє «Радіо Свобода».

За словами керівника Департаменту охорони здоров’я у Львівській області Ірини Микичак, зараз спостерігається черговий спалах кору.

«Порівняно з минулим тижнем, у рази зросла захворюваність на кір. Щотижня реєструємо 500 хворих. Єдиним методом профілактики від кору є вакцинація. Ми забезпечені європейською вакциною у Львівській області більш ніж на 100%. Сьогодні маємо в резерві понад 40 тисяч вакцин. Тобто всі, хто потребує вакцинації, моментально її отримують у всіх закладах охорони здоров’я», — наголосила Ірина Микичак.

Минулого тижня у Пустомитівському районі Львівщини обмежили доступ невакцинованих дітей до закладів освіти та виховання. Спалах кору спостерігається і на виробництві, а також серед військовослужбовців.

«Усі мають зрозуміти, що немає сенсу на карантин зачиняти школи чи садочки, бо інкубаційний період захворюваності на кір становить 21 день. Дитина може зустріти хвору людину в ліфті чи крамниці. Якщо хтось контактував із хворим на кір протягом 72 годин, варто провакцинуватись, — тим, хто невакцинований чи отримав одну дозу вакцини. Тоді хвороба мине без наслідків», — каже Наталія Тімко, експерт Департаменту охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації з епідеміології.

Львівські медики зауважили, що обов’язково вакцинувати дитину в 1 і 6 років. Якщо людина народжена до 1986 року, то їй варто прийняти другу дозу вакцини від кору.

«Доведено, що ті, хто вакциновані, захищені від хвороби на 95%, а 5%, які вакциновані навіть один раз, можуть захворіти, — але не матимуть ускладнення у вигляді запалення легень, запалення головного мозку, тобто після лікування будуть здорові», — каже Тімко.

Один день лікування хворого на кір коштує від 400 до 1200 гривень — залежно від перебігу хвороби. Наразі у школах застосовують мінімальні карантинні заходи (наприклад, зачиняють групи продовженого дня, скасовують лінійки).

Схожі новини